Enciklopedija sisara

03 Maj, 2014

Geogale aurita - dugouhi tenrek

Afrosoricida — Autor sisari @ 17:44

Dugouhi tenrek (Geogale aurita) je vrsta sisara familije Tenrecidae. Jedina je vrsta roda Geogale. Endemit Madagaskara gde su mu prirodno stanište suptropske ili tropske sušne šume i suptropska ili tropska suva žbunska staništa. Ugroženi su gubitkom staništa. Na IUCN listi nije ugrožena i navedena je kao poslednja briga jer ima široko rasprostranjenje.

Dugouhi tenrek je mala životinja, nalik rovčici, sa kratkim mrkim krznom, dugim dlakavim repom i velikim ušima. Odrasli teže između 5 i 8 grama, a telo im meri dužinu 60-75 mm, a rep pola dužine tela. Gornja strana tela im je sivkasto mrka ili riđkasto mrka, a donja bleda. Dugouhi tenrek razlikuje se od ostalih tenreka u familiji po tome što ima 34 zuba umesto 36. Jedinstveni su u familiji i po tome da ženke stupaju u stanju estrusa u periodu laktacije, tako da nose jdno leglo dok još hrane prethodno. 

Imaju nisku stopu metabolizma i heterotermni su, što znači da im se temperatura tela menja sa temperaturom okolne sredine. Životinje su često torporne tokom dnevnih vrućina, krijući se u šupljinama stabala ili rupama. Sezona parenja odvija s između septembra i marta. Bremenitost traje između 54 do 69 dana. Leglo broji do pet nerazvijenih mladunca, koji se osamostaljuju sa 33 dana. 

 


Komentari


Dodaj komentar

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

Powered by blog.rs