Enciklopedija sisara

Geogale aurita - dugouhi tenrek

Afrosoricida — Autor sisari @ 17:44

Dugouhi tenrek (Geogale aurita) je vrsta sisara familije Tenrecidae. Jedina je vrsta roda Geogale. Endemit Madagaskara gde su mu prirodno stanište suptropske ili tropske sušne šume i suptropska ili tropska suva žbunska staništa. Ugroženi su gubitkom staništa. Na IUCN listi nije ugrožena i navedena je kao poslednja briga jer ima široko rasprostranjenje.

Dugouhi tenrek je mala životinja, nalik rovčici, sa kratkim mrkim krznom, dugim dlakavim repom i velikim ušima. Odrasli teže između 5 i 8 grama, a telo im meri dužinu 60-75 mm, a rep pola dužine tela. Gornja strana tela im je sivkasto mrka ili riđkasto mrka, a donja bleda. Dugouhi tenrek razlikuje se od ostalih tenreka u familiji po tome što ima 34 zuba umesto 36. Jedinstveni su u familiji i po tome da ženke stupaju u stanju estrusa u periodu laktacije, tako da nose jdno leglo dok još hrane prethodno. 

Imaju nisku stopu metabolizma i heterotermni su, što znači da im se temperatura tela menja sa temperaturom okolne sredine. Životinje su često torporne tokom dnevnih vrućina, krijući se u šupljinama stabala ili rupama. Sezona parenja odvija s između septembra i marta. Bremenitost traje između 54 do 69 dana. Leglo broji do pet nerazvijenih mladunca, koji se osamostaljuju sa 33 dana. 

 


Limnogale mergulus - rečni tenrek

Afrosoricida — Autor sisari @ 21:59

Rečni tenrek ili vidrasta rovčica (Limnogale mergulus) jedini je poluakvatični malagaški tenrek (afrička vidrasta rovčica ima sličan način života), a nalazi se na istoku Madagaskara, posebno u i u blizini nacionalnog parka Ranomafana. Jedini je predstavnik roda Limnogale. Verovalo se da su izumrle. 

Rastu do dužine između 25 do 39 cm. Teže 40-60 grama. Hrane se rakovima i vodenim insektima. Populacija se smatra ranjivom. 


Powered by blog.rs