Enciklopedija sisara

Diprotodontia Owen, 1866

Diprotodontia — Autor sisari @ 16:26

Diprotodontia (Grčki: διπρωτός diprotos, što znači "dva prednja" i οδοντος odontos što znači "zubi") su veliki red od oko 120 torbarskih sisara uključujući kengure, valabije, posume, koalu, vombata i mnoge druge.

Skoro svi članovi su herbivori. Ima nesto malo insektivora i omnivora, ali su oni verovatno potekli od herbivora.

Diprotodonti su ograničeni na Australiju. Najstariji poznati fosili datiraju iz kasnog oligocena (pre oko 28-23 miliona godina). 

Dve ključne anatomske karakteristike identifikuju diprotodonte. Članovi roda su prvenstveno "diprotodontni" (u značenju "dva zuba"): imaju par velikih, okrenutih nadole, incisiva (sekutića) na donjoj vilici, što je zajednička karakteristika mnogih ranih sisara. Diprotodontna vilica je kratka, obično sa tri para gornjih incisiva (vombati, kao glodari imaju samo jedan par), i nema donjih kanina. Druga bitna karakteristika je "sindaktilija", spajanje drugog i trećeg prsta stopala do osnove kandži, što ostavlja kandže međusobno razdvojene. Peti prst je obično odsutan, a četvrti je često veoma izdužen.

Do skoro je red deljen na dva podreda: Vombatiformes koji uključuje vombate i koalu i Phalangerida koji ubraja sve ostale familije. Kirsch et al. (1997) su podelili familije u tri podreda. Šest familija Phalangeriformes grupisane su u dve nadfamilije.

Red DIPROTODONTIA

 • Podred Vombatiformes
  • Familija Phscolrctidae: koala 
  • Familija Vombatidae: vombati 
 • Podred Phalangeriformes 
  • Nadfamilija Phalangeroidea
   • Familja Phalangeridae
   • Familija Burramyidae
  • Nadfamilija Petauroidea
   • Familija Tarsipedidae
   • Familija Petauridae 
   • Familija Pseudocheridae 
   • Familija Acrobatidae
 • Podred Macropodiformes
  • Familija Macropodidae 
  • Familija Potoroidae 
  • Familija Hypsiprymnodontidae

 

 


Phascolarctidae Owen, 1839 - Phascolarctos Blainville, 1816 - Phascolarctos cinereus (Goldfuss, 1817) - koala

Diprotodontia — Autor sisari @ 17:35

Phascolarctidae (Phasco - torba, larct- od grčkog arctos u prevodu medved) je familija torbara reda Diprotodontia, koja uključuje samo jednu vrstu, koalu. Najbliži srodnici ovoj familiji su vombati. Najverovatnije obe familije imaju istog pretka od kog su nastale u kenozoiku. 

Phascolarctos cinereus (Goldfuss, 1817)

Koala je australijski torbar biljojed i jedini živi predstavnik familije. 

Naseljava obalska područja istočne i južne Australije. 

Opisane su tri podvrste. Jedinke koje žive na jugu gde je hladnija klima su krupnije. Viktorijanska koala (P. cinereus victor) ima duže i deblje krzno sa svetlijim čokoladno-braon nijansama na leđima i podlakticama i raščupane bele uši. Mužjaci ovih koala teže 12 kg, dok su ženke nešto manje, 8.5 kg. S druge strane, u suptropskim i tropskim predelima Kvinslenda, koale P. cinereus adustus, su manje (mužjaci teže 6.5 kg, а ženke samo 5 kg), svetlije su i imaju sivu, prljavu boju krzna koje je tanje i kraće od južnijih koala. Treća podvrsta naseljava Novi Južni Vels (P. cinereus cinereus). Fosili koala su relativno retki, ali neki nađeni u severnoj Australiji su stari oko 20 miliona godina.

 

Spoljašnji izgled je najsličniji izgledu vombata, ali koala ima deblje, raskošnije krzno, mnogo veće uši, duže udove koji su opremljeni velikim, oštrim kandžama prilagođenim za penjanje po drveću. Koala je jedna od malobrojnih vrsta sisara koji imaju otisak prstiju; zapravo otisak prstiju koala je osobito sličan otisku prstiju čoveka. 

Mozk koale je neobično malih dimenzija; oko 40 % kranijalne šupljine ispunjeno je tečnošću. 

Generalno je tiha i mirna životinja, ali mužjaci proizvode veoma glasne oglašavajuće zvuke u vreme sezone parenja koji se mogu čuti sa daljine od skoro jednog kilometra. Ne postoje tačne informacije o životnom veku koala, ali se zna da koale u zatočeništvu žive i do 15 godina; s tim da ženke mogu poživeti i do 20,  a mužjaci do 13 godina. 

Ženke stiču polnu zrelost sa 2 do 3 godine, a mužjaci sa 3 do 4 godina. Ako je zdrava, ženka može na svet da donese po jedno mladunče svake godine za otprilike 12 godina. Bremenitost traje 35 dana i veoma retko se rađaju dva mladunčeta. Parenje traje od decembra do marta, tj. za vreme leta. 

Kada se mladunče rodi, veličine je zrna pasulja, dopuzi do stomaka majke u torbu. U torbi provodi oko 6 meseci. Nakon oko 22 nedelje otvara oči i počinje izvirivati iz torbe. U tom razdoblju mu kao dodatna hrana služi smjesa koju nazivaju "pap" i zapravo je naročita vrsta izmeta koju majka izlučuje upravo u tu svrhu. U toj smesi su bakterije neophodne mladuncu za probavu čvrste hrane. Ovo je najopasnije razdoblje u razvoju mladunca, jer ne uspevaju svi prebroditi taj prelaz s majčinog mleka na otrovnu hranu. Beba koala sa majkom ostje narednih 3 meseci držeći se za njena leđa i hraneći se mekim delovima lišća. Mladi koale ostaju sa svojim majkama sve do dolaska na svet novog mladunca, kada ga majka otera. Ako se dogodi da majka nema novog mladunca, dozvoljava ranijem mladuncu da ostane uz nju do dobi od oko 3 godine. Mladi mužjaci često ostaju u majčinom dometu dok ne napune dve ili tri godine. 

Koala.jpg

Koala skoro ceo svoj životni vek provede na drveću eukaliptusa. Kao i vombti i lenjivci, koale imaju spor metabolizam za sisare (što čuva energiju), spavajući i po 19 sati dnevno u rakljama drveta.  Ove životinje od svojih 5 aktivnih sati dnevno provede 3 sata jedući, u bilo koj doba dana, obično noću. Prosečna koala pojede 500 grama lišća eukaliptusa dnevno. Koale ponkad jedu zemlju, koru drveta i šljunak da bi lakše svarile hranu. Hrana se vari nrednih 100 sati. Postoji više faktora koji određuju kojim će lišćem, od 800 vrsta drveća eukaliptusa, koala da se hrani. Kod odabira listova, daje prednost starijim, jer sadrže manjeotrova od mladih listova. U određenoj meri podnosi taj otrov, no njegova visoka koncentracija može i za njega biti opasna. Silaze sa drveta vrlo retko, najčešće samo da promeni stablo jer je na dotadašnjem pojela svo lišće.  Tečnost dobija iz lišća i zato retko pije vodu. 

Koala climbing tree.jpg

Koale su se lovile skoro do istrebljenja u ranim godinama 20.veka, uglavnom zbog krzna. Koale zahtevaju velike površine zdravih i poveznih šumskih oblasti, prelazeći velike razdaljine između drveća. Neprekidan rast stanovništva obalnih delova kontinenta ne prestaje da krči te šume. Ostale opasnosti dolaze od šumskih i domaćih životinja, saobrćaja i zaraza.

Koale nastanjuju četiri države u Australiji: u Kvinslendu su česte i najmanje zabrinjavajuće životinjske vrste; u Novom Južnom Velsu su popisane kao ugrožene; u Južnoj Australiji su retke, dok se populacijau Viktoriji smatra naprednom i u velikom broju. Glavna poteškoća pri držanju koala u rezervatima ili u zoološkim vrtovima izvan Australije sastoji se u pronalasku dovoljnih količina eukaliptusovog lišća prave vrste.

Phascolarctos cinereus adustus

Phascolarctos cinereus cinereus

Phascolarctos cinereus victor

Koala female with joey Koala joey on its motherKoala joey with motherKoala joey feeding on eucalyptus leavesFemale koala with joeyYoung koalas playing on a branchKoalaKoala on the groundKoala eating eucalyptus leavesKoala climbing treeKoala sleeping in branchesKoala with brown-headed honeyeater plucking fur for its nest

 

 

 


Vombatidae Burnett, 1829 - vombati

Diprotodontia — Autor sisari @ 19:39

Vombati su kratkonogi, mišićavi torbari, sa prirodnim staništem u Australiji, dužine tela oko 1 metra, sa kratkim patrljastim repom. Prilagodljivi su mnogim staništima, a nalaze u šumskim, planinskim i pustarskim oblastima jugoistočne Australije, uključujući Tasmaniju, kao i izolovani predeo od oko 300 h u Eping Forest nacionalnom parku u Kvinslendu. 

Telo je nezgrapno, teško, vrat snažan i kratak, glava nezgrapna, uši su kratke i zaobljene, a rep vrlo kratak. Noge su kratke i savijene, na njima ima pet prstiju sa dugačkim, snažnim, srpastim kandžama. Krzno vombata je prilicno oštro, boja varira između sive i braon, sve do crne. 

Vombati kopaju prostrane sisteme jazbina svojim glodarskim prednjim zubima i snažnim kandžama. Jedna bitna adaptacija vombata je torba koja se otvara pozadi. Prednost ovoga je u tome što im ne upada zemlja u torbu i zatrpava mlade dok kopaju. Iako su uglavnom krepuskularni i nokturalni, vombati lutaju u potrazi za hranom i tokom hladnih ili oblačnih dana. Obično se ne viđaju često, al ostavljaju dovoljno dokaza svog prolaska, ostavljajući za sobom kubični izmet.

Vombati su herbivori; njihova ishrana se uglavnom sastoji od trave, trske, herba, kora i korena. Njihovi sekutići slični su onima kod placentalnih glodara, prilagođeni za glodanje tvrde vegetacije. Kao i mnogi drugi herbivorni sisari imaju dijastemu između sekutića i kutnjaka. 

Krzno vombata može varirati od peskovite do braon boje, ili od sive do crne. Sve tri vrste prosečno mere oko metar dužine i teže između 20 i 35 kg.

Ženke rađaju jedno mladunče u proleće, nakon bremenitosti koja traje 20-21 dan. Mladunac napušta torbu nakon 6-7 meseci. Osamostaljuju se sa 15 meseci, a polno su zreli sa 18 meseci. Seksualnu zrelost dostižu sa 2 godine. U vreme sezone parenja, koja traje od aprila do juna, usamljeni vombati traže partnera.

Njegov metabolizam je neubičajeno spor-potrebno mu je čitavih 14 dana da potpuno svari pojedenu hranu, što predstavlja prednost na aridnim staništima. Sporo se kreću. Kada su u opasnosti, mogu dostići brzinu do 40 km/h i tu brzinu dostiže u vremenskom intervalu od samo 90 sekundi. održavati tu brzinu do 90 sekundi. Vombati brane svoju teritoriju i reaguju agresivno na uljeze. Običan vombat zauzima teritoriju do 23 ha, dok dlakavonose vrste imaju mnogo manje teritorije, ne veće od 4 ha.

Brani svoj dom i pokazuje veliku agresivnost prema uljezima. Kada je napadnut, vombat je u stanju da pokrene i poslednji atom svoje snage da se suprotstavi neprijatelju (obično je to dingo), sruši ga preko krova svog tunela, dingo propada i vombat nabacuje zemlju na njega i zatire ga sve dok životinja ne prestane da diše. Tasmanijski đavo takodje predstavlja veliku opasnost. Ako stigne do svoje jazbine, vombat se okreće leđima ka ulazu u jamu i snažnim udarcima zadnjih udova je u stanju i da razbije lobanju životinje kojoj dozvoli da priđe i pokušava da ga dohvati sa ulaza. Osim snažnih pokreta zadnjih udova, predatoru hvatanje plena otežava i izuzetno zadebljao zadnji deo tela, građen od hrskavičave tvorevine, kao i vrlo mali i kratak rep. Nije plašljiv, ne ustukne pred ljudima i ne plaši se kao kenguri, ali traži da se poštuje njegova samoća. Napadnu osobu zna da ugrize za nogu, što je vrlo bolno, jer svojim oštrim zubima probije čak i ljudsku čizmu, kada se oseti ugroženo. Ćudljive je prirode i može izraziti agresivnost, ne samo kada je isprovociran, nego i kada jednostavno nije dobro raspoložen.

Oglašava se promuklim režanjem. 

Ljudi koji se slučajno nađu u okršaju s vombatim mogu se popeti na drvo dok se životinja ne smiri i ode. Ljudi mogu dobiti ubodne rane od vombatovih kandži, kao i ujeda.

Postoje tri vrste vombata i svi su zaštićeni australijskim zakonom: 

 • Vombatus ursinus
 • Lasiorhinus krefftii
 • Lasiorhinus latifrons

 


Vombatus É. Geoffroy, 1803 - Vombatus ursinus (Shaw, 1800) - obični vombat

Diprotodontia — Autor sisari @ 09:10

Obični vombat, poznat i kao golonosi vombat, jedina je vrsta roda Vombatus.

Postoje tri podvrste, mada su im razlike nejasne: 

 • V. u. hirsutus, nalazi se na australijskom kopnu. 
 • V. u. tasmaniensis se nalazi na Tasmaniji. Manji je od V. ursinus hirsutus. [4]
 • V. u. ursinus se nekda nalazio širom Bass Strait Islands, ali je sada ograničen na Flinders ostrvo do severa Tasmanije. Populacija je 1996. procenjena na oko 4000 jedinki i ima status ranjivosti. 

Vombatus ursinus hirsutus

  V. u. tasmaniensis

Vombatus ursinus ursinus

Nalaze se u hladnijim i vlažnijim delovima južne i istočne Australije, uključujući Tasmaniju, najsevernije dopire do planina na jugu Kvinslenda.

Dužina tela meri između 80 i 130 cm, a težina između 17 i 40 kg. Razlikuje se od dlakonosih vombata po ćelavom nosu.

Solitarni su, teritorijalni, a svaki ima utvrđenu teritoriju u okviru koje živi i hrani se. U toj oblasti kopa sisteme tunela, pri čemu dužina tunele meri od 2 do 20 m dužine, zajedno sa mnogim bočnim tunelima. Svaka jedinka ima oko desetak svojih jazbina i svaka ima po nekoliko otvora. Mogu izlaziti i u toku dana tokom hladnijeg vremena, obično rano ujutru ili kasno popodne. 

Herbibori su; hrane se travom i drugim biljnim materijalom. 

Pare se svake druge godine i rađaju jedno mladunče. Bremenitost traje 20-30 dna, a mladunac ostaje u torbi 5 meseci. Kad napusti torbu teži između 3.5 i 6.5 kg. Odvikava se od majke sa 12 do 15 meseci, a potpuno su nezavisni sa 18 meseci. Prosečna dužina života u divljini je 15 godina, a 20 u zatočeništvu. 

 

wombatwombat_pic

Lasiorhinus Owen, 1845 - dlakonosi vombati

Diprotodontia — Autor sisari @ 16:06

Lasiorhinus je rod koji broji dve vrste dlakonosih vombata: 

 • L. krefftii
 • L. latifrons

Lasiorhinus krefftii (Owen, 1873)

Severni dlakonosi vombat jedan je od najrađih krupnih sisara i kritično je ugrožena vrsta. Do pre sto godina njihov areal rasprostirao se u Viktoriji, Novom Južnom Velsu i Kvinslendu, a danas je ograničen na jednu oblast, samo 3-km2 (300 ha) u okviru 32-km2 Epping Forest National Park u Kvinslendu. Totalna populcije je 2003. brojala 113 jedinki, uključujući samo 30 plodnih ženki.

Visoki su do 35 cm high, dugi do 1 m, a teže do 40 kg. Ženke su nešto krupnije od mužjaka jer imaju jedan sloj viška masnog tkiva. Malo su krupniji od običnog vombata i brže se razmnožavaju ( dva mladunca u tri godine). Nos ima veoma važnu ulogu u njihovom preživljavanju, jer ima slab vid tako da može da nanjuši hranu u mraku.

Oni dele svoje jame. Ishrana im se sastoji od tvrde trave i raznih tipova korenja. Njihovo stanište postalo je zakorovljeno afričkom travom (afrički lisičji rep), koja je potisnula domaću travu kojom se vombat hranio.

Mladi se rađaju tokom vlažne sezone, ostaju u torbi 6-9 meseci, a majku napuštaju nakon godinu dana. 

Northern hairy-nosed wombat walkingNorthern hairy-nosed wombat with scientistNorthern hairy-nosed wombat burrow Northern hairy-nosed wombat habitat in wet season

Northern hairy-nosed wombat, sole of hind foot

Lasiorhinus latifrons (Owen, 1845)

Južni dlakonosi vombat se nalazi u raštrkanim oblastima semiaridnog žbunja i malea od zapadne Australije preko juga Južne Australije do jugozapada Novog Južnog Velsa. najsitniji je od svih vrsta vombata. Mladi često ne preživljavaju sušnu sezonu. 

Najduža ikad zabeležena dužina života vombata bila je 34 godine (stari mužjak). 

Dužina tela se kreće od 772 do 934 mm, a težina od 19 do 32 kg. Kratak rep skriven je u krznu.  Krzno je svilenkasto i obično sive ili drap boje. Bište se drugim i trećim prstom, koji su srasli osim na vrhovima. Glava je robustna i spljoštena, a uši su zašiljene. Njuška je slična svinjskoj. Zubi im rastu tokom celog života, što je adaptacija na njihovu ishranu. U poređenju sa običnim vombatom, južni vombat ima veće temporalne mišiće, a manje maseter mišiće. Za razliku od severnog vombata, južni vombat ima dužu nosnu kost od čeone kosti.

Kao i drugi vombati, bira domaću višegodišnju travu i oštrice, ali konzumira i introdukovane vrste i lišće drvenastih žbunova ako njegova omiljena hrana nije dostupna. Veći deo ishrane čini Stipa nitida

Jame vombata povezane su tunelima i imju mnogo ulaza. Ovi tuneli su primarno sklonište i dele ih do 10 jedinki. Vombt kopa prednjim kandžama dok sedi. napušta novu jamu unatraške i izbacuje zemlju svim šapama. Centralna pećina okružena je krugom malih, jednostavnih jama. Temperatura jama u sred zime iznosi oko 14°C, a oko 26°C u sred leta. Mužjaci pokazuju teritorijalno ponašnje prema vombatima iz drugih sistema jama, verovatno zbog odbrane izvora hrane i utočišta. Staze izmeta povezuju jame. Tkođe obeležavaju teritoriju analnim sekretima trljanjem leđ i zadnjice o oblekt. Dešavaju se borbe među mužjacima za teritoriju ili partnera i uključuju ujede za uši, butine ili zdnjicu. Postoji i hijerarhija dominacije među mužjacima.

 

Pare se između avgusta i oktobra, kada ima dosta padavina i obilja hrane. Parenje se odvija pod zemljom. Pri tom mužjci ostaju u svojim pećinama, a ženke se kreću među pećinama. Trudnoća traje 22 dana. Mladunče ostaje u torbi 6 meseci. Odvikava se od majke sa godinu dana, a potpuno izrasta sa tri godine kada postaje i reproduktivno zrelo.

Komuniciraju vokalizacijom i mirisima, mada češće mirisom jer se ne sreću često. kada prolaze jedan ored drugog emituju zvuke grubog kašlja. 

Zemljoposednici ih smatraju poljoprivrednim štetočinama. Njihova kopanj uništvaju useve i povećva se rizik od lomljenja nogu stoke padom u jzbine vombta. konkurencija između stoke, zečeva i vombata dovodi do preterane ispaše.  Prekomerna ispaša i širenje invazivnih vrsta dovelo je u nekim oblastima do domincije jednogodišnjih trava korovskih vrsta koje ne zadovoljavaju metaboličke potrebe vombata, što opet dovodi do iznurenosti i masovne gladi. Kompeticija sa introdukovanim zečevima ugrožava opstanak vombata. 

  Young Southern hairy-nosed wombat Mladi vombat  Southern hairy-nosed wombatSouthern hairy-nosed wombat profileSouthern hairy-nosed wombat in habitatSouthern hairy-nosed wombat

 

 

 

 

 

 

 

 


Phalangeriformes Szalay in Archer, 1982 - posumi

Diprotodontia — Autor sisari @ 13:13

Posumi broje oko 70 arborealnih torbra srednje veličine sa prirodnim staništem u Australiji, Novoj Gvineji i Sulavesiju (neki su introdukovni u Kinu i Novi Zeland). 

 

Posumi su kvadripedalni diprotodontni torbari sa dugim debelim repovima. najsitniji posum, ustvari najmanji diprotodontni torbar, jeste tasmanijski patuljasti posum, sa dužinom tla od 70 mm i težinom od 10 grama. najkrupniji je kuskus medved koji može biti težak i do 7 kg.  Posumi su tipično nokturali i barem delimično arborealni. Razne vrste nastanjuju većinu vegetacijskih staništa, a nekoliko vrsta prilagođeno je na urbana staništa. Što se tiče ishrane ima generalista herbivora ili omnivora (obični četkorepi posum) do specijalista brstača eukaliptusa (Petauroides volans), insektivor ( planinski ptuljasti posum) i onih koji se hrane nektrom (medni posum). 

Klasifikacija  Ruedas & Morales 2005.

Suborder Phalangeriformes: possums, gliders and allies

 • Nadfamilija Phalangeroidea
  • Familja Burrmyidae: patuljasti posumi
   • Rod Burramys
   • Rod Cercatetus
  • Familja Phalangeridae: četkorepi posumi i kuskusi 
   • Podfamilija Ailuropinae 
    • Rod Ailurops
    • Rod Strigocuscus
   • Podfamilija Phalangerinae
    • Tribus Phalangerini
     • Rod Phalanger 
     • Rod Spilocuscus
    • Tribus Trichosurini
     • Rod Trichosurus
     • Rod Wyulda
 • Nadfamilija Petauroidea
  • Familja Pseudocheiridae 
   • podfamilija Hemibelideinae
    • Rod Hemibelideus
    • Rod Petauroides
   • Podfamilija Pseudocheirinae
    • Rod Petropseudes
    • Rod Pseudocheirus
    • Rod Pseudochirulus
   • Podfamilija Pseudochiropinae
    • Rod Pseudochirops
  • Familija Petauridae
   • Rod Dactylopsila
   • Rod Gymnobelideus
   • Rod Petaurus
  • Familija Tarsipedidae 
   • Rod Tarsipes
  • Familija Acrobatidae
   • Rod Acrobates
   • Rod Distoechurus

 


Burramyidae Broom, 1898 - patuljasti posumi

Diprotodontia — Autor sisari @ 19:11

Patuljasti posumi su sitni posumi koji uključuju 5 vrsta svrstanih u dva roda. četiri vrste su endemiti Australije, a jedna vrsta pored Australije naseljava i Indoneziju (Papua Nova Gvineja). 

Patuljasti posumi variraju u veličini od 5 do 12 cm, a obično teže između 10 i 50 grama. Noćni su i omnivori, hrane se beskičmenjacima, plodovima, nektarom i polenom. Odlični su penjači, delimično zahvaljujući i prihvatnim repovima. Iako ne mogu da lete kao neke druge vrste posuma, neke vrste su sposobne da preskoče velike razdaljine. 

Klasifikacija:

 • Familija Burramyidae
  • Rod Burramys
   •  B. parvus
  • Rod Cercatetus 
   • C. caudatus
   • C. concinnus
   • C. lepidus
   • C. nanus

 


Burramys Broom, 1896 - Burramys parvus Broom, 1896 - planinski patuljasti posum

Diprotodontia — Autor sisari @ 19:28

Burramys je rod familije Burramyidae koji je predstavljen samo jednom vrstom. 

Burramys parvus Broom, 1896

Planinski patuljasti posum je mali noćni torbar veličine miša (težine oko 45 grama). nalazi se u Australiji u alpskim kamenjarima, uglavnom u južnoj Viktoriji i nacionalnom parku Kosciuszko National Park u Novom Južnom Velsu, na nadmorskim visinama od 1,300 do 2,230 metra. Dužina tela meri 14 cm, a savitljiv rep je duži od 11 cm. Njegova ishrana sastoji se od insekata (bogong moljac), mesnato voće, orasi, nektar i semenje. Telo mu je prekriveno debelim slojem finog sivog krzna, osim na stomaku gde je krem boje. Rep je bezdlak. Torba ženki sadrži četiri dojke. Jedini je australijski sisar ograničen na alpsko stanište.  Vrsta je kritično ugrožena. procenjeno je da je ostalo oko 2000 jedinki.  

Tokom većeg dela godine, mužjaci i ženke žive razdvojeni. Ženke žive u boljem delu stenovitih padina, dok mužjaci žive na marginama, obično na nižem nivou planine. U cilju razmnožavanja, mužjaci migriraju u stanište ženki. Međutim, tokom najaktivnije skijške sezone na planini  Higginbotham, mužjaci moraju da pređu preko staza koje dovode u opasnost njihov opstanak. U pokušaju da se reši problem, napravljen je "tunel ljubavi" ispod staze, a ima i putokaza koji usporava vozače.

Juvenile mountain pygmy-possum, held by researcherMountain pygmy-possumMountain pygmy-possumMountain pygmy-possum feeding on berryMountain pygmy-possum in torpor U stanju torporaMountain pygmy-possum habitat, Kosciuszko National ParkMountain pygmy-possum habitat (Mount Kosciuszko)


Cercartetus Gloger, 1841 - patuljasti posumi

Diprotodontia — Autor sisari @ 15:54

Rod Cercartetus je grupa veoma sitnih posuma poznatih kao patuljasti (pigmejski posumi).

Vrste:

 •  
  • Cercartetus caudatus
  • Cercartetus concinnus
  • Cercartetus lepidus
  • Cercartetus nanus

Cercartetus caudatus (Milne-Edwards, 1877)

Dugorepi patuljasti posum se nalazi u kišnim šumama severne Australije, Indonezije I Nove Gvineje. Žive na nadmorskim visinama iznad 1,500 m, hrane se insektima I nektarom, a mogu se hraniti i polenom.

Ima krupne oči, mišolike uši, rep duži od tela za 150 %. Rastu samo do 10 cm dužine.

Ne zna se mnogo o njegovom ponašanju, ali se zna da je arborelan i nokturalan. Tokom hladnog doba postaje torporan ali se noću budi.

Pare se dva puta godišnje. Rađa se 1-4 mladih od januara do februara, a drugo leglo se rađa krajem avgusta ili početkom septembra. Mladi napuštaju gnezdo nakon 45 dana.

Cercartetus concinnus (Gould, 1845)

Normal 0 MicrosoftInternetExplorer4

Jugozapadni patuljasti posum, poznat i kao zapadni pigmejski posum ili mundarda, nalazi se u Australiji. Verovatno su nastali od istočnih pigmejskih posuma pre oko 8 miliona godina.

Za razliku od drugih članova roda koji su sive boje, oni imaju krzno svetlo cimet boje. Trbušna strana im je bela, a imaju i tamnu šaru ispred očiju. Ima duge ovalne uši, krupne oči i duge brkove. Rep im je dug i prihvatljiv. Zadnje stope imaju opozitni prvi prst. Imaju i dug jezik. Dužina tela meri 5.7–7.2 cm, a rep 7.7–8.7 cm. Odrasli teže do 20 grama. Torba ženki se otvara napred i sadrži 6 dojki. 

Njihova distribucija uključuje Zapadnu Australiju, pojas Južne Australije, Ostrvo Kengura i Viktoriju. Nalaze se i u Novom Južnom Velsu gde su ugroženi. Naseljavaju polusušne šume, žbunove i vresišta.

Solitarni su i nokturalni. Tokom dana se sklanjaju u rupe drveća ili druge pukotine, ptičja gnezda ili u gustu vegetaciju.  Noću traže hranu ili partnera. Tipično se kreću oko 50 m dnevno, a mogu migrirati i u druge oblasti zavisno od dostupnosti hrane. Većinu vremena provode u drveću.

Primarno se hrane nektarom i polenom, posebno od biljka kao što su Melaleuca I eukaliptus, a imaju i ulogu u oprašivanju ovog bilja. Ishranu dopunjuju insektima. Prirodni neprijatelji su im kvole (torbarske mačke), zmije i sove, kao i introdukovani karnivori kao što su crvena lisica i domaća mačka.

Stupaju u stanje torpora tokom hladnog vremena, koji može trajati i do 7 dana.

Mogu se pariti tokom cele godine, mada se najčešće pare u proleće, a leglo broji 4-6 mladih. Obično se rađa i više, ali ne uspevju svi da dođu do dojki. Neobično je to što majka može produkovti novo leglo nakon dva dana posle odvikavanja prvog legla. Mladi napuštaju torbu nakon 25 dana, iako su još uvek slepi, ali ostaju u gnezdu. Potpuno se odvikavaju od majke nakon 50 dana. Ženke dostižu polnu zrelost sa 12- 15 meseci.

Cercartetus lepidus Thomas, 1888

Normal 0 MicrosoftInternetExplorer4

Tasmanijski patuljasti posum, poznat kao mali pigmejski posum, jeste najmanji posum na svetu.

Odrasli mere 6.6 do 7.5 cm dužine tela, a rep meri 6 do 7.2 cm, a težina samo 7 do 10 grama. Krzno im je nežno i debelo, mrkožute boje, a donja strana je siva. Oči su im okružene tamnijom bojom. Uši su im pokretljive i uglvnom bezdlake. Rep je prehensilan, a u osnovi može da magacionira mast.

Osim u Tasmaniji, nalazi se u Viktoriji i Ostrvu Kengura u Južnoj Australiji. Naseljavaju sklerofilne šume, male i vresnu vegetaciju. Noćni su i arborealni. Žive u nižim spratovima žbunja i šume. Odlični su penjači, ali retko zalaze u više nivoe verovatno zbog ptica grabljivica. Obzirom da su solitrni, gnezdo dele samo s mladima. Gnezdo prave od strugotina kore drveta.

Omnivori su, hrane se insektima, paucima, sitnim gušterima, nektarom i polenom (Banksia i eukaliptusi). Poznati predatori su tasmanijski đavo, torbarske mačke, ptica Dacelo, maskirana sova i tigrasta zmija.

Tokom hladnog vremena stupaju u stanje torpora.

Pare se tokom godine. Torba ženki broji 4 dojke. Mladi napuštju torbu nakon 42 dana. Nakon toga mogu da se drže za leđa majke. Napuštaju gnezdo nakon 90-og dana života. 

Cercartetus nanus (Desmarest, 1818)

Normal 0 MicrosoftInternetExplorer4

Istočni patuljasti posum (Cercartetus nanus) nalazi se na jugoistoku Australije, od južnog Kvinslenda do istočne Južne Australije kao i na Tasmaniji. Naseljava niz staništa, uključujući kišne šume, sklerofilne šume i vresišta.

Teže 15 do 43 grama, a dužina tela meri 7-9 cm plus 8-11 cm repa. Gornja strana im je tmurno siva, a donja bela.

Aktivni su penjači. Svojim čekinjstim vrhom jezika hrane se nektarom i polenom vrsta  Banksia, Eucalyptus i Callistemon. Hrane se i insektima, kao i sočnim plodovima kada su cvetovi nedostupni. Uglavnom su solitarni, mada se viđa situacija u kojoj nekoliko odraslih jedinki dele zajedničko gnezdo. Mužjaci okupiraju teritoriju od 0.24 do 1.7 hektara, koja se preklapa sa manjim teritorijama ženki. Gnezde se u rupama i pukotinama drveća, napuštenim ptičjim gnezdima ili gustišu. Zimu provode u stanju torpora.

Tipično se pre dva puta godišnje, mada u izobilju hrane mogu se pariti i po treći put. Torba ženki broji 4-6 sisa,  leglo obično broji do 4 mladih, mada može ih biti više. Bremenitost traje oko 30 dana, mladi provode u torbi 33-37 dana, odvikavaju se sa 60-65 dana, a zatim ostaju sa majkom još 10 dana. Dostižu punu veličinu sa 5 meseci, a mogu se pariti sa 3 meseca. U zatočeništvu žive do 7,5 godina, a u divljini verovatno ne žive duže od 5 godina.

Postoje dve podvrste: C. n. nanus (Desmarest, 1818) (tasmanijska podvrsta) i C. n. unicolor (Krefft, 1863) (australijska podvrsta).

Poznati predatori su sove (Tyto alba, T. novaehollandiae, T. tenebricosa, Ninox connivens), mrki antehinus Antechinus stuartii, tigrasta kvola Dasyurus maculatus, tasmanijski đavo, dingo, pas Canis lupus familiaris, crvena lisica, mačka i zmije (Hoplocephalus stephensii, Tropidechis carinatus).

Cercartetus nanus nanus

 

 

 


Phalangeridae - kus-kusi

Diprotodontia — Autor sisari @ 16:00

Phalangeridae su familija nokturalnih torbara sa prirodnim staništem u Australiji i Novoj Gvineji. Uključuje kus-kuse, četkorepe posume i njihove bliske srodnike. Većina vrsta je arborealna, a naseljavaju niz šumskih staništa od alpskih šuma do šuma eukaliptusa i tropskih džungli. 

obični četkorepi posum

Phalangeridae su relativno krupni u poređenju s drugim posumima. Najsitnija vrsta, sulaveški medved kus-kus je veličine mačke, prosečno dug 34 cm, dok je najkrupnija vrsta, crnopegi kus-kus dug oko 70 cm a težak 5 kg. Osim krupne veličine, druge ključne razlike između falangerid i drugih posuma su prisustvo gole kože barem na delu repa i niska krunica kutnjaka. Kandže imaju samo na prednjim nogama. Zadnje stope imaju opozitni prvi prst koji im pomže u prihvatanju za grane. Kod svih, osim kod jedne vrste, prvi i drugi prst na prednjim nogama su opozitni. Krzno je tipično gusto i vuneno, a može biti sive, crne ili riđkasto braon boje, često sa pegama ili prugama.

Većina falangerida su folivorni, tj. primarno se hrane lišćem. Kao neke slične vrste, imaju veliki cekum koji vari ovu veoma vlaknastu hranu i ekstrhuje što je više moguće hranljivih materija. Međutim, njihovi zubi nisu veoma adaptirani na ovu ishranu kao kod drugih posuma, pa se hrane i plodovima, pa čak i nekim beskičmenjacima. Jedini izuzetak od ovog uopštenog pravila je prizemni kus-kus, koji je karnivor i takođe manje arborealan od drugih vrsta falangerida. 

Bremenitost traje 16–17 dana. Rađaju jedno ili dva mladunca. Adulti su tipično solitarni, brane teritoriju koju obeležavaju sekretom mirisnih žlezda, pljuvačkom, urinom ili izmetom. 

Po klasifikaciji Ruedas & Morales 2005, familija se sastoji od 6 rodova i 28 vrsta.

 • podfamilija Ailuropinae
  • rod Ailurops
  • rod Strigocuscus
 • podfamilija Phalangerinae
  • Tribus Phalangerini 
   • rod Phalanger  
   • rod Spilocuscus 
  • Tribus Trichosurini
   • rod Trichosurus
   • rod Wyulda

 


1 2 3 4 5  Sledeći»

Powered by blog.rs