Enciklopedija sisara

07 Sep, 2013

Burramys Broom, 1896 - Burramys parvus Broom, 1896 - planinski patuljasti posum

Diprotodontia — Autor sisari @ 19:28

Burramys je rod familije Burramyidae koji je predstavljen samo jednom vrstom. 

Burramys parvus Broom, 1896

Planinski patuljasti posum je mali noćni torbar veličine miša (težine oko 45 grama). nalazi se u Australiji u alpskim kamenjarima, uglavnom u južnoj Viktoriji i nacionalnom parku Kosciuszko National Park u Novom Južnom Velsu, na nadmorskim visinama od 1,300 do 2,230 metra. Dužina tela meri 14 cm, a savitljiv rep je duži od 11 cm. Njegova ishrana sastoji se od insekata (bogong moljac), mesnato voće, orasi, nektar i semenje. Telo mu je prekriveno debelim slojem finog sivog krzna, osim na stomaku gde je krem boje. Rep je bezdlak. Torba ženki sadrži četiri dojke. Jedini je australijski sisar ograničen na alpsko stanište.  Vrsta je kritično ugrožena. procenjeno je da je ostalo oko 2000 jedinki.  

Tokom većeg dela godine, mužjaci i ženke žive razdvojeni. Ženke žive u boljem delu stenovitih padina, dok mužjaci žive na marginama, obično na nižem nivou planine. U cilju razmnožavanja, mužjaci migriraju u stanište ženki. Međutim, tokom najaktivnije skijške sezone na planini  Higginbotham, mužjaci moraju da pređu preko staza koje dovode u opasnost njihov opstanak. U pokušaju da se reši problem, napravljen je "tunel ljubavi" ispod staze, a ima i putokaza koji usporava vozače.

Juvenile mountain pygmy-possum, held by researcherMountain pygmy-possumMountain pygmy-possumMountain pygmy-possum feeding on berryMountain pygmy-possum in torpor U stanju torporaMountain pygmy-possum habitat, Kosciuszko National ParkMountain pygmy-possum habitat (Mount Kosciuszko)


Komentari


Dodaj komentar

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

Powered by blog.rs