Enciklopedija sisara

03 Sep, 2013

Vombatus É. Geoffroy, 1803 - Vombatus ursinus (Shaw, 1800) - obični vombat

Diprotodontia — Autor sisari @ 09:10

Obični vombat, poznat i kao golonosi vombat, jedina je vrsta roda Vombatus.

Postoje tri podvrste, mada su im razlike nejasne: 

  • V. u. hirsutus, nalazi se na australijskom kopnu. 
  • V. u. tasmaniensis se nalazi na Tasmaniji. Manji je od V. ursinus hirsutus. [4]
  • V. u. ursinus se nekda nalazio širom Bass Strait Islands, ali je sada ograničen na Flinders ostrvo do severa Tasmanije. Populacija je 1996. procenjena na oko 4000 jedinki i ima status ranjivosti. 

Vombatus ursinus hirsutus

  V. u. tasmaniensis

Vombatus ursinus ursinus

Nalaze se u hladnijim i vlažnijim delovima južne i istočne Australije, uključujući Tasmaniju, najsevernije dopire do planina na jugu Kvinslenda.

Dužina tela meri između 80 i 130 cm, a težina između 17 i 40 kg. Razlikuje se od dlakonosih vombata po ćelavom nosu.

Solitarni su, teritorijalni, a svaki ima utvrđenu teritoriju u okviru koje živi i hrani se. U toj oblasti kopa sisteme tunela, pri čemu dužina tunele meri od 2 do 20 m dužine, zajedno sa mnogim bočnim tunelima. Svaka jedinka ima oko desetak svojih jazbina i svaka ima po nekoliko otvora. Mogu izlaziti i u toku dana tokom hladnijeg vremena, obično rano ujutru ili kasno popodne. 

Herbibori su; hrane se travom i drugim biljnim materijalom. 

Pare se svake druge godine i rađaju jedno mladunče. Bremenitost traje 20-30 dna, a mladunac ostaje u torbi 5 meseci. Kad napusti torbu teži između 3.5 i 6.5 kg. Odvikava se od majke sa 12 do 15 meseci, a potpuno su nezavisni sa 18 meseci. Prosečna dužina života u divljini je 15 godina, a 20 u zatočeništvu. 

 

wombatwombat_pic

Komentari


Dodaj komentar

Dodaj komentar





Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

Powered by blog.rs