Enciklopedija sisara

01 Okt, 2013

Hemibelideus Collett 1884 - Hemibelideus lemuroides {Collett, 1884} - lemuroliki prstenorepi posum

Diprotodontia — Autor sisari @ 16:18

Lemuroliki prstenasti posum se nalazi u maloj oblasti na severu Kvinslend. Naseljavaju hladne, vlažne primarne šume, preferirjući unutrašnjost od ivica šuma i to gnezdeći se na višim spratovima visokog drveća. 

Bliže je srodan velikoj torbarskoj veverici (Petauroides volans) nego ostalim prstenorepim posumima.

U poređenju s ostalim prstenorepim posumima, ima čupaviji rep, a od velike torbarske veverice se razlikuje po nedostatku leteće membrane i mnogo sitnijim, manje dlakavim ušima. Društveni su; grupu čini odrasli par i jedno mladunče, a može se videti čitava skupina do 8 jedinki kako se hrani na jednom drvetu.  Nalaze se u dve kolorne forme: češća je čokoladno braon forma, a retka je bela forma koja je vidjena u Deintri prašumi i to poslednji put 2005. godine. 

Telo meri 31-52 cm, rep 33-73 cm, a težina 800-1200 grama. Mogu preskakati 2-3 metra među granama. 

Razmnožvnje traje od avgusta do novembra, a rađa se samo jedno mladunče koje ostaje u torbi 6-7 nedelj. Po napuštanju torbe, hvata se za majčina leđa narednih 6 meseci. Sa devet meseci potpuno su nezavisni. 

Vrsta je skoro ugrožena.

Lemuroid ringtail possum, close up Lemuroid ringtail possum, close upLemuroid ringtail possum, close upLemuroid ringtail possum, close up

 


Komentari


Dodaj komentar

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

Powered by blog.rs