Enciklopedija sisara

06 Okt, 2013

Petauroides Thomas, 1888 - Petauroides volans (Kerr, 1792) - velika torbarska veverica

Diprotodontia — Autor sisari @ 15:31

Velika torbarska veverica je mali leteći torbar koji se nalazi u Australiji. Nije blisko srodan grupi Petaurus, već lemurolikim prstenorepim posumima s kojima spada u podfamiliju Hemibelideinae. 

Noćna je i solitarna životinja koja se skoro isključivo hrani lišćem i cvetnim pupoljcima eukaliptusa, posebno vrstama Eucalyptus radiata, Eucalyptus viminalis i Eucalyptus acmenoides. Nalazi se u dve forme: garavo braon formi i sivo beloj formi.

Dužina tela meri 39 do 43 cm, a ženke su krupnije od mužjaka. Telo je pokriveno krznom koje uvećava njihovu telesnu veličinu. Boja krzna je različita čak i u okviru iste populacije, od bele do braon i ugljaste. Težina tela varira klinalno od oko 1600 grama na jugu viktorije do oko 600 grama na severu Kvinslenda. Rep je dug i čupav, dužine 44 do 53 cm.Glava je kratka sa šiljatom njuškom i velikim ušima sa dugim krznom. Sa bokova tela nalaze se membrane koje se pružaju od lakta do skočnog zgloba, što im omogućava let među drvećem. Šape imaju jako zakrivljene kandže. 

Regulacija temperature obavlja se lizanjem ekstremiteta i trbušne površine tela, a direktno isparavanje je glavni metod hlađenja. Mogu koristiti svoje leteće membrane za sprečavanje gubitka toplote povećavanjem izolacionog sloja kože. 

Naseljavaju šume eukaliptusa u južnom Kvinslendu, istočnoj Australiji, jugoistoku Novog Južnog Velsa i planinske šume centralnih visoravni Viktorije. 

Perepoznate su dve podvrste:

  • Petauroides volans volans – umerena i suprtopska oblast Viktorije, NJV i Kvinslenda
  • Petauroides volans minor – tropska oblast Kvinslenda

Noć provode u potrazi za hranom u najvišim delovima šumske krošnje. Dan provode u pukotinama drveća. Svaka životinja u okviru svoje teritorije koristi do 20 različitih gnezda obloženih lišćem i delovima kore. Površina teritorije mužjaka meri od 1-4 ha, a ženke 1-3 ha. 

način letenja je jedinstven među torbarima. Prednje noge su tako opružene da se laktovi nalaze ispod brade, tako da u letu imaju trouglast izgled.

Ne oglašavaju se bučnim glasovima, a verovatno komuniciraju putem mirisnih obeležja. Van sezone parenja retko se sreću.

Zbog noćne aktivnosti, glavni predator ovih bića je moćna sova (Ninox strenua). Drugi predatori su feralne mačke. 

Pare se od februara do maja, a rađaju od aprila do juna. Torba sadrži dve dojke, ali se rađa samo jedno mladunče godišnje. Mladunče napušta torbu sa 4 meseca, a zatim ga majka nosi na leđima do sedmog meseca života. Mladunče je nezavisno sa 9 meseci, a polno sazreva između 18. meseca i druge godine. Žive do 15 godina.

 

 

 

 


Komentari


Dodaj komentar

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

Powered by blog.rs