Enciklopedija sisara

10 Okt, 2013

Petropseudes Thomas, 1923 - Petropseudes dahli (Collett, 1895)- kamenjarski prstenorepi posum

Diprotodontia — Autor sisari @ 12:43

Kamenjarski prstenorepi posum se nalazi u stenovitim obodima Zapadne Australije i Severne Teritorije. Jedini je predstavnik roda Petropseudes.

Veličine je malog zeca. leđna strana mu je siva ili riđkasto siva, a trbušna je svetlo krem boje. ima bele šare ispod sitnih, zobljenih ušiju kao i ispod i iznad očiju. Leđna pruga pruža se od temena glave do sredine leđa. kao i drugi posumi, ima prihvatljiv rep. Rep je jedinstvenog izgleda u poređenju sa drugim posumima, samo je polovina repa pokrivena krznom. Mužjaci su dužine 33-37 cm, dok su ženke krupnije i mere 35-38 cm a težine su između 1280 do 2000 grama. Druga neobična karakteristika vrste su vertikalne zenice (kao kod mačke). 

Veoma su značjni kao rasejivači semena. Utiču i na populaciju termita. Značajno im opada brojnost zbog fragmentacije staništa.

Žive isključivo u kamenitim izdanima i preferira oblasti sa velikim steama i dubokim kamenitim pukotinama. Koriste pukotine za sakrivnje tako što glavu drže u pukotini dok im je telo izloženo. Striktno su noćne životinje: iz pukotina izlaze samo noću, u potrazi za hranom po drveću. ne prave gnezda, a ponekd tokom dana spavaju u dobro zaštićenim kmnim platformama. To ukazuje na visok nivo adptcije na život na zemlji. indikatori smanjnja arborelne adaptacije su kraće noge, kraće kandže i nešto duža njuška. 

Hrni se plodovima, cvtovima i lišćem rznog drveća u blizini staništa, a ponekad s hrn i termitima. Obično se ne udaljavaju mnogo od svog staništa, najviše do 100 metra. Cvetovi kojim se najčešće hrani pripadju vrstama Eucalyptus miniata i Eucalyptus tetrodonta,  plodovi vrstma Zyziphus oenoplia, Vitex glabrata, Terminalia ferdinandiana i Owenia vernicosa. Lišće koje najviše konzumiraju pripada vrstama Flagelleria indica, Pouteria sericea i Vine Reedcane.

Poznati predatori su dingo (Canis lupus dingo), pitoni  (Morelia oenpelliensisLiasis olivaceous), kvole (Dasyurus spp.), sove, feralne mačke (Felis catus), domaći psi (Canis lupus familiaris) i čovek. Vći deo vremena provede u izbegavanju predatora, pregledajući oblast. U pokušaju da odvrati predatore i upozori ostale na opasnost, svojim repom udara grane i tako trese celo drvo.

Od svih australijskih posuma, kamenjarski posumi živ u najčvršće vezanim porodičnim grupama. Odrasli i mladi se tokom noći ne udljavju međusobno više od 3 metra. Grupu čine do 4 jedinke, mad se viđju i one sa 2-10 člana. 

Ne postoji posebna sezon za prenje. međutim, ženke sa mladunčetom u torbi i  na leđima viđaju s tokom marta, jula, avgusta i septembra. Dužina trudnoće nije poznata, ali kod njihovih srodnika traje 16-30 dana. Mladunci provode 5 nedelja u torbi, a zatim se nose na leđima. briga o mladima je skoro jednako podeljena među roditeljima. O mladuncima brinu i mladi iz prethodnog legla, koji obično ostaju sa roditeljima. Majka omogućava mladuncima da koriste njeno telo kao most za prelazak sa grane na granu. 

Prosečna veličina teritorije koju zauzimaju iznosi oko 1 ha,  obeležava se mirisnim žlezdama repnog ili grudnog regiona. Spadaju u torbare sa obligatnom monogamijom. verovatno zbog toga što oba roditelja brinu o svom potomstvu.


Komentari


Dodaj komentar

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

Powered by blog.rs