Enciklopedija sisara

13 Okt, 2013

Acrobatidae Aplin, 1987 - leteći torbarski miševi

Diprotodontia — Autor sisari @ 13:47

Acrobatidae su mala familija letećih torbara, a uključuju dva roda sa po jednom vrstom: 

  • rod Acrobates
    • Acrobates pygmaeus
  • rod Distoechurus
    •  Distoechurus pennatus

Predstavnici ove familije nalaze se na istočnoj obali Australije i nekim ostrvima Nove Gvineje. Veoma su sitne životinje, što ima neželjene efekte: zbog mlog odnosa površine i zapremine tela, brže gube toplotu nego krupnije životinje (što je veći odnos površine i zpremine, sporije se gubi toplota). Stoga, kda temperatura padne ili je oskudica hrne, oni imaju problem s održvanjem temperture tela i ulaze u stanje poznto kao torpor (što ne treba mešati sa hibernacijom, koja nije svojstvena torbarima), što može trajati od jednog dana do dve nedelje. U ovom stanju, disanje životinje usporva, temperatura pada skoro na tmperaturu okoline, a životinja postaje obamrla. 

Acrobates pygmaeus (Shaw, 1793)

Perorepi letći miš, poznat i kao pigmejski letći posum, pigmejski lteći miš, pigmjski falnger i leteći miš, najmanji je leteći posum na svetu, a im j dobio po dugom perastom repu. Iako je veličine veoma sitnog miša, (65 do 80 mm i 10 do 14 g), može skočiti i preleteti do 25 metra. Kao i drugi leteći torbari, ima kožne membrane između prednjih i zadnjih nogu, deblji nego kod drugih torbara, ali manje proporcije, koje se protežu od od laktova do kolena.

Rep je skoro iste dužin kao i telo, veoma tanak, umereno prihvatan i skoro bezdlak osim dva primetna niza dugih, krutih dlaka sa obe strane. Rep u ispravljenom držanju liči na dvostran češalj. Koristi se za hvatanje grančica i za kontrolu letenja: upravljanje i kočenje. 

Krzno im je sivo sa tamnim šarama oko očiju i često belim iza ušiju.

Naseljava istočne obale Australije, od Kvinslenda do Viktorije. Nalaze se i u nekim evropskim zoo vrtovima. Hrani se nektarom, polenom i artropodama. 

Feathertail glider (captive)Feathertail glider (captive)Feathertail glider (captive)Feathertail glider (captive)Feathertail glider (captive)Feathertail glider (captive)Feathertail glider (captive)Feathertail glider (captive)Feathertail glider (captive)

Distoechurus pennatus (Peters, 1874)

Perorepi posum se nalazi u Novoj Gvineji.


 

 


Komentari


Dodaj komentar

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

Powered by blog.rs