Enciklopedija sisara

27 Okt, 2013

Lagorchestes Gould, 1841

Diprotodontia — Autor sisari @ 12:18

Lagorchestes je rod familije Macropodidae, koji je imao četiri vrste, a danas samo dve. Lagorchestes leporides je izumro krajem 19.veka. 

Lagorchestes conspicillatus Gould, 1842

Lagorchestes conspicillatus se nalazi u Australiji i Novoj Gvineji. U Australiji se nalazi mala podpopulacija na ostrvu Berou, dok je kopneni tip rasprostranjen na severu kontinenta. 

Vrsta roda Lagorchestes, zec-valabi, nastanjuje tropsku travnatu i žbunastu vegetaciju severne Australije. Rasprostranjen je od Kvinslenda do Zapadne Australije. Otkriven je 1997 u savanskoj oblasti na jugozapadu Papue Nove Gvineje.

Solitaran je, noćni biljojed. Boja mu je sivo braon sa zlatnim vrhovima i oranž kolutovima oko očiju, po čemu je i dobio naziv "kengur koji nosi naočare". Gradi gnezda među gustom vegtacijom. kada je uznmiren, odskače u cik-cak formi. Rađaju smo jedno mladunče u bilo koje doba godine koje postaje polno zrelo sa godinu dana. 

Postoj dve podvrste:

  • L. c. conspicillatus
  • L. c. leichardti

Spectacled hare-wallaby standing on back legs Spectacled hare-wallaby standing on back legsSpectacled hare-wallaby standing on back legsSpectacled hare-wallaby standing on back legsSpectacled hare-wallaby standing on back legsSpectacled hare-wallaby standing on back legs

Lagorchestes hirsutus Gould, 1844

Crvenkasti zec-valabi, poznat i kao mala, nekada je naseljavao zapadnu poloinu australijskog kontinenta, a sada je ograničen na ostrva bernier i Dore ostrva u Zapadnoj Australiji. Trenutno se klasifikuje kao ranjiva vrsta. 

Krzno mu je crvenkasto sivo. Najmnji je zec-valabi. Solitrno i noćno biće. Hrani se herbama, lišćem i semenkama. Skoro je reintrodukovan na kopneni deo Australije, posebno u tanami pustinji u Severnoj Teritoriji. 

Četiri različite subpopulcije opisane su kao podvrste:

  • Lagorchestes hirsutus hirsutus, izumrla grupa koja je naseljavala kopno Jugozapadne Australije.

 

  • Lagorchestes hirsutus bernieri nalazi se samo na ostvu Bernier.
  • Lagorchestes hirsutus dorreae nalazi se samo na Dore ostrvima.

Četvrta neimenovana podvrsta sačuvana je relokacijom.

  • Lagorchestes hirsutus ssp. su otkriveni u tanami pustinji, a nekada su bili rasprostranjeni u sušnoj oblasti centralne Australije. Jedini živi primerci premešteni su na nekoliko meste u Zapadnoj Australiji kao zatočene kolonije.

Young rufous hare wallaby thrown from pouch as a defence behaviour during trapping for monitoring study Young rufous hare wallaby thrown from pouch as a defence behaviour during trapping for monitoring studyYoung rufous hare wallaby thrown from pouch as a defence behaviour during trapping for monitoring studyYoung rufous hare wallaby thrown from pouch as a defence behaviour during trapping for monitoring studyYoung rufous hare wallaby thrown from pouch as a defence behaviour during trapping for monitoring studyYoung rufous hare wallaby thrown from pouch as a defence behaviour during trapping for monitoring studyYoung rufous hare wallaby thrown from pouch as a defence behaviour during trapping for monitoring study

Lagorchestes leporides (Gould, 1841)

Istočni zec-valabi, nekada poznat kao obični zec-valabi, izumrla je vrsta valabija koja je nekada naseljavala jugoistočnu Australiju.

Poslednji primerak skupljn j 1889 u novom Južnom Velsu. Uzrok izumiranja je nejasan, obzirom da su nestali pre intenzivne agrikultivacije i prenamnožavanjacrvene lisice.

File:Обыкновеный заячий кенгуру.jpg

Komentari


Dodaj komentar

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

Powered by blog.rs