Enciklopedija sisara

15 Sep, 2013

Ailurops Wagler, 1830 - medved kus-kus

Diprotodontia — Autor sisari @ 16:33

Medvedi kus-kusi su članovi roda Ailurops, familije Phalangeridae. 

Medvedi kus-kusi su arborealni torbari koji žive u gornjim krošnjama tropskih šuma. Skoro da ništa nije poznato o njihovom statusu i ekologiji.

Nalaze se na nekim indonežnskim ostrvima (Sulavesi npr.), koja pripadaju Aziji gde se torbari obično ne nalaze, ali koja su biogeogrfski deo australijske ekozone. Pretpostavlj se da je izolacija medveda kuskusa na ostrvu Sulavesi tokom miocena dovela do morfološke divergencije od ostatka familije. 

Rod sadrži samo dve vrste (po nekim autorima jednu): 

  • talaudski medved kus-kus, Ailurops melanotis -  Salebabu ostrvo u Talaudskim ostrvima
  • sulaveški medved kus-kus, Ailurops ursinus - Sulavesi, Peleng ostrvo, Muna ostrvo, Butung ostrvo i Togaška ostrva.

Ailurops melanotis (Thomas, 1898)

Talaudski medved kuskus je endemit Salibabu ostrva u Talaudskim ostrvima, Indonezij. Prirodno stanište su mu suptropske ili tropske sušne šume. Vrsta je kritično ugrožena.

 

Ailurops ursinus (Temminck, 1824)

Sulaveški medved kuskus ili sulaveški medved falanger je endemit Sulavesija i obližnjih ostrva u Indoneziji. Prirodno stanište su mu nizijske vlažne tropske šume nadmorskih visina do 600 m. Preferiraju primarne šume oko ugašenih vulkanskih kratera.  Vrsta ima status ranjivosti.

Dužina tela meri do 60 cm, dužina savitljivog repa do 58 cm, a težina tela između 7-10 kg.Od prethodne vrste razlikuje se po veličini i krznu. Veruje se da je jedini član fmilije koji je aktivn i danju. Pojavljije se u zoru u potrazi za svežim lišćem. Sporo se kreću i veći deo dana provode odmrajući se. Srodne vrste su solitarne, ali ova se češće viđa u parovima. Verovatno su monogmni, a rađju samo jedno mladunče s vremena na vreme. 

  Adult bear cuscusAdult bear cuscus  Adult bear cuscusAdult bear cuscusAdult bear cuscusAdult bear cuscusAdult bear cuscusAdult bear cuscus

 

 


Komentari


Dodaj komentar

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

Powered by blog.rs