Enciklopedija sisara

Antechinomys Krefft, 1867 - Antechinomys laniger (Gould, 1856) - kultar

Marsupialia - torbari — Autor sisari @ 14:22

Kultar, poznat i kao Jerboa-torbar, vul-vul ili piči-piči, torbarski skočimiš, član je reda Dasyuromorphia. Nalazi se u centralnoj i južnoj Australiji gde živu na različitim staništima uključujući raštrkane šume i žbunaste polupustinje.

Telo kultara meri 7–10 cm, sa 10–15 cm repa. Teži 20-30g; mužjaci su krupniji i teži. Prepoznatljive odlike su im duge četvoroprste zadnje noge, koje im omogućavaju skakutanje, kao i upadljive uši. Krzno im je srneće sive boje do peskovito braon na leđnoj strani, belih grudi i tamnijih kolutova oko očiju.

Kultar je solitarna, karnivorna životinja, koja se uglavnom hrani terestičnim beskičmenjacima uključujući bubašvabe, paukove i cvrčke. pare se tokom zime i proleća, a mladi se rađaju od avgusta do novembra. Gnezde se u pukotinama zemljišta ili koriste napuštene jame drugih vrsta.

Kultar je retka vrsta pronađena u većem delu sušne Australije, mada im poslednjih godina distribucija opada. Veruje se da su izolovane populacije u Kvinslendu i jugu Novog Južnog Velsa, izumrle. 

Kultari naseljavaju sušne prepije, glinovita zemljišta i peščane pustinje; izolovane populacije naseljavaju i slatine.

 


Ningaui Archer, 1975 - ningaji

Marsupialia - torbari — Autor sisari @ 14:48

Ningaji, zajedno sa plangijalima, ubrajaju se u najsitnije torbare. Srodni su dunartima i ograničeni su na sušne regione Australije.

Ningaji su noćni lovci beskičmenjaka. Po izgledu nalikuju miševima ili sličnim manjim pacovima, ali se mogu razlikovati po svojoj šilatoj njušci.

Postoje tri vrste:

  • Ningaui ridei
  • Ningaui timealeyi
  • Ningaui yvonneae

Ningaui ridei Archer, 1975

Vongaj ningaj živi uglavnom u unutrašnjosti Australije, u pustinjama koje imaju žbunove, ili trave i drveća kao što su pustinjski hrast, mulga, australijski čempres i suvi vresovi. 

Telo im meri 64 mm, rep 65 mm, a težina 10g. Leđna strana im je sivkasta, a trbušna bleđa. Imaju poluprihvatljiv rep i dugu njušku. Sezona parenja odvija se u oktobru, a rađaju 5-7 mladih.

Ningaui timealeyi Archer, 1975

Pilbarski ningaj jedan je od najmanjih torbara; prevazilaze ga samo plangiali. Jedva dostiže  5.8cm dužine tela, sa repom dugim 6-7.6cm i težinom 5-9g. 

Nalazi se uglavnom u regionu Pilbara u Zapadnoj Australiji. Delimično je arborealan i razlikuje se od drugih ningaja po sitnijoj veličini i riđkastijem licu. 

Ningaui yvonneae Kitchener, Stoddart & Henry, 1983

Južni ningaji se nalaze u nizu izolovanih populacija u Zapadnoj Australiji, Južnoj Australiji, Novom Južnom Velsu i Viktoriji.

Razlikuje se od druge dve vrste po riđkastijoj boji na licu i tamnijoj boji tela. primećeno je da se neki povremeno hrane i sitnim reptilima. 

 

 

 



Powered by blog.rs