Enciklopedija sisara

Isoodon (Desmarest, 1817) - kratkonosi bandikuti

Marsupialia - torbari — Autor sisari @ 12:05

Kratkonosi bandikuti su članovi reda Peramelemorphia. Nalaze se u Kvinslendu, Novom Južnom Velsu, Viktoriji i Zapadnoj Australiji. 

Rod broji tri vrste:

  • Isoodon auratus
  • Isoodon macrourus
  • Isoodon obesulus

Isoodon auratus (Ramsay, 1887)

Zlatni bandikut se nalazi u severnoj Australiji. Najsitniji je član roda.

Danas je ugrožena vrsta (ranjiva). Nekad su naseljavali veći deo severozapadne Australije, čak i deo granice Novog Južnog Velsa sa Južnom Australijom. I.a. auratus se javlja u Kimberli regionu i ostrvima Augustus i Uwins. I.a. barrowensis se javlja na ostrvima Barrow i Middle, Pilbara region, a I. a. arnhemensis je zabeležena na Arnhem Land.

Žive u busenastim pašnjacima, suvim pustinjskim i okolnim polusušnim oblastima kao i tropskim šumama.

Razlikuje se od mrkog bandikuta po zlatnoj boji i mnogo manjoj veličini. Prosečna totalan dužina tela meri oko 35 cma teži između 260-655g. 

Nalikuje pacovima. prednje stopa imaju po tri prsta sa širokim kandžama, kojima kopaju rupe. Ima srasle prste na zadnjim stopama, koji formiraju česljić za čišćenje.

Svi bandikuti roda  Isoodon imaju kratke njuške i male zaobljene uši i tako se razlikuju od ostalih bandikuta. Ženke imaju 8 dojki u torbi koja se otvara pozadi.

Hrane se sukulentnim biljkama, insektima, pupoljcima i sitnim gmizavcima. Obzirom da su noćna stvorenja, love noću kopajući male rupe u zemlji u potrazi za hranom.Tokom dana spavaju u gustoj vegetaciji ili rupama drveća obloženim lišćem i travom. imaju odlično čulo vida i mirisa.

Najveća populacija živi na Barrow ostrvu, jer tamo nema introdukovanih mačaka i lisica. ptice su im najveći neprijatelji, a najčešće za resurse kompetiraju sa zečevima.

Imaju visoku reproduktivnu stopu. Pare se tokom vlažne (decembar-januar) i sušne sezone (avgust). Rađaju najčešće 2-3 mladunca.

 

Isoodon auratus auratus

Isoodon auratus barrowensis

Golden bandicoot family (ssp. <i>barrowensis</i>) Golden bandicoot (ssp. <i>barrowensis</i>), side profileSeveral golden bandicoots foraging in habitat (ssp. <i>barrowensis</i>)

Isoodon macrourus (Gould, 1842)

Severni mrki bandikut nalazi se na severnim i istočnim obalama Australije i obližnjih ostrva, uglavnom ana Papui Novoj Gvineji.

Ova vrsta se razlikuje od drugih torbara; poliprotodontna je ( nekoliko parova donjih prednjih zuba) i sindaktilna (spojeni prsti). Telo im meri oko 40 cm, a rep 15 cm. Prosečno teže oko 1,2 kg. Mužjaci su obično duži 5-7 cm, i teži oko 0,5 kg. Lako se može pomešati sa južnim mrkim bandikutom, ali je severni krupniji. 

Žive u dva različita staništa; jednom tokom vlažne, a drugom tokom sušne sezone. Tokom sušne sezone žive u gustoj vegataciji koja se sastoji od visokih korova, niskog drveća i gustog žbunja. Tokom vlažne sezone lutaju po otvorenim pašnjacima, sa većim izobiljem hrane. 

Grade individualna gnezda ili kućice na zemlji koja se sastoje od jednostavnih gomilica slame i grančica, koji su dobro kamuflirani i vodootporni. Unutrašnjost je šuplja i dovoljno velika za samo jednu jedinku. Neki bandikuti koriste izšupljena stabla drveća ili napuštene zečije jame za sklonište. U principu preferiraju domove u oblasti niže zemljane prostirke. 

Hrane se insektima, crvima, bobicama i semenjem trava. ponekad u nedostatku hrane, ženka pojede svoje mlade! Glavni je plen mnogih noćnih mačala, lisica i sova. 

Mirisnim žlezdama obeležavaju svoju teritoriju. Agresivni su samo prema jedinkama svoje vrste. Često se mužjaci bore za teritoriju, a moguć je i smrtni ishod. Nisu socijalne životinje i ne žive u grupama, osim majke i mladih.  Leglo broji 2-4 mladih. Bandikuti su jedini torbari koji imaju placentu sličnu placentalnim sisarima. Produkuju 8-11 legla tokom života. Žive oko dve godine.

crno-izumrli u toj oblasti

File:Northern Brown Bandicoot.jpg

Isoodon obesulus (Shaw, 1797)

Južni mrki bandikut ili kvenda, uglavnom se nalazi u južnoj Australiji. 

Prosečna dužina mužjaka je 330 mm plus 120 mm repa. Ženke su kraće oko 30 mm, kao i kraćeg repa za 10 mm. Mužjaci prosečno teže 0,9 kg, a ženke 0,7 kg. 

Reprodukcija je povezana sa lokalnim pljuskovima. Leglo broji do 5 mladih koje se rađa nakon 11 dana trudnoće. 

Dok ih neki autori razvrstavaju na 5 podvrsta (I. o. fusciventer, I. o. obesulus, I. o. peninsulae, I. o. affinus, I. o. nauticus), većina edicija ih svrstava na dve: I. o. nauticus i I. o. obesulus. 

 

 

 


 

 


Perameles É. Geoffroy, 1804 - dugonosi bandikuti

Marsupialia - torbari — Autor sisari @ 16:32

Dugonosi bandikuti uklju;uju tri vrste:

  • P. bougainville
  • P. gunnii
  • P. nasuta

Perameles bougainville Quoy & Gaimard, 1824

Zapadni bandikut, poznat i kao marl, nekada je bio nastanjen u južnoj Australiji, od Zapadne Australije do Novog Južnog Velsa, ali se sada nalaze samo na ostrvima u Ajkula Zalivu, Zapadna Australija i u zatočenim populacijama na kopnu. Sada su ugrožena vrsta. 

Dosta je sitniji od svog srodnika, istočnog bandikuta, a i tamnije je boje krzna koje je prosedo braon boje. Meri oko 46 cm dužine. Solitarni su i krepuskularni lovci, hrane se insektima, paucima i crvima, ponekad krtolama i korenjem. Kada se uplasi skače i beži u jame. 

Ova vrsta je reintrodukovana na obližnje kontinentalne oblasti Zapadne Australije, gde se predatori kao što su crvene lisice pod kontrolom. Takođe su uspešno reintrodukovani u aridnom rezervatu u Južnoj Australiji. 

Adult western barred bandicootWestern barred bandicoot being held

Perameles gunnii Gray, 1838

Istočni bandikut je mali torbar veličine zeca koji se nalazi u Tasmaniji i Viktoriji. Podvrsta iz Viktorije je kritično ugrožena, a podvrsta sa Tasmanije (P. g. gunni) ranjiva.

teži manje od kilograma i ima kratak rep i tri do četiri belih prečki preko stražnjeg dela. Žive dve do tri godine i nisu gregarni. Mužjaci u poređenju sa ženkama imaju velike teritorije i druže se samo s ženkama u vreme parenja. Aktivni su noću. Hrane se beskičmenjacima. Tokom dana odmaraju u gnezdima od trave. Ženke imaju 8 dojki, a najviše rađaju 5 mladih, najčešće 2-3. U idealnim uslovima, produkuju do 5 legla godišnje.

Perameles gunnii gunnii

Eastern barred bandicoot, P. g. gunnii P. gunnii gunnii

Eastern barred bandicoot, <i>P. g. gunnii</i> P. gunnii gunnii

Eastern barred bandicoot, <i>P. g. nova</i> P. gunnii nova

Eastern barred bandicoot, showing bars on hindquartersEastern barred bandicoot in burrow entrance

Perameles nasuta Geoffroy, 1804

Dugonosi bandikut je najkrupniji član roda. Nalazi se na istočnoj obali Australije od kvinslenda do Viktorije.

Noćni su i solitarni. Hrane se beskičmenjacima i krtolama.

Perameles eremiana Spencer, 1897

Pustinjski bandikut je izumrli bandikut aridnih oblasti centralne Australije. Poslednji primerak prikupljen je 1943. Pretpostavlja se da su izumrli između 1943. i 1960-te.

 

 

 


Peroryctes Thomas, 1906 ' novogvinejski dugonosi bandikuti

Marsupialia - torbari — Autor sisari @ 17:27

Novogvinejski dugonosi bandikuti su sitni torbarski omnivori sa prirodnim staništem u Novoj Gvineji. 

Peroryctes broadbenti (Ramsay, 1879)

Veliki bandikut je endemit Papue Nove Gvineje. Prirodno stanište su mu suptropske ili tropske sušne šume. Ugrožena vrsta.

Peroryctes raffrayana (Milne-Edwards, 1878)

Refrejev bandikut se nalazi u Indoneziji i papui Novoj Gvineji. Prirodno stanište su mu suptropske ili tropske sušne šume. 

 


 


Powered by blog.rs