Enciklopedija sisara

Echymipera Lesson, 1842 - novogvinejski bodljičasti bandikuti

Marsupialia - torbari — Autor sisari @ 13:11

Novogvinejski bodljičasti bandikuti su članovi reda Peramelemorphia. 

Echymipera clara Stein, 1932

Klarina ehimipera, Klarin bodljičasti bandikut ili belousti bandikut nalazi se u Zapadnoj Papui i Papui Novoj Gvineji. Prirodno stanište su mu suptropske ili tropske sušne šume. Ugroženi su gubitkom staništa. 

Echymipera davidi Flannery, 1990

Davidova ehimipera ili Davidov bodljičasti bandikut je endemit Papue Nove Gvineje. Ugrožena vrsta. 

Echymipera kalubu (Fischer, 1829)

Obična ehimipera ili običan bodljičasti bandikut ima dugu njušku čak i za standard bandikuta. Gornji delovi su riđe braon boje, trnovito prošarani mrkožutim i crnim dlakama. Rep je kratak i skoro bezdlak. Dužina tela meri 300 - 400 mm, a rep još 80-100 mm; teži između 600 i 2000 g. Nalazi se u Novoj Gvineji.

Echymipera rufescens (Peters & Doria, 1875)

Dugonosa ehimipera ili dugonosi bodljičasti bandikut nalazi se u Papui Novoj Gvineji. Prirodno stanište su mu suptropske ili tropske sušne šume.

Echymipera echinista Menzies, 1990

Mensisova ehimipera ili bandikut reke Flaj, endemit je Papue Nove Gvineje. Nema podataka o njegovoj ugroženosti.

 

 

 

 


Microperoryctes Stein, 1932 - novogvinejski mišoliki bandikuti

Marsupialia - torbari — Autor sisari @ 13:41

Novogvinejski mišoliki bandikuti ili prugasti bandikuti su članovi reda Peramelemorphia.

Microperoryctes ornata (Thomas, 1904)

Istočni  prugasti bandikut se nalazi u istočnoj Papui Novoj Gvineji u Engaprovinciji. Endemit je planinskih šuma nadmorskih visina od 1000 do 3600m. Terestični je omnivor. Prethodno je klasifikovan kao podvrsta Microperorychtes longicauda.

Microperoryctes longicauda (Peters & Doria, 1876)

Prugasti bandikut se nalazi u Zapadnoj Papui i Papui Novoj Gvineji. Prirodno stanište su mu suptropske ili tropske sušne šume.

Microperoryctes aplini Helgen & Flannery, 2004

Arfački patuljasti bandikut je endemit Arfak planina Zapadne Papue. naseljava suptropske ili tropske vlažne planinske šume.

Microperoryctes murina Stein, 1932

Mišoliki bandikut je endemit Zapadne Papue. naseljava suptropske ili tropske sušne šume.Microperoryctes papuensis (Laurie, 1952)

Papujski bandikut je endemit papue Nove Gvineje. Naseljava suptropske ili tropske sušne šume. To je mali bandikut sa mekanim krznom, gornjeg dela crne boje i prugama na licu. Dužina tela meri 175-205 mm; rep 142-158 mm; težina 145-184 g.

 


Rhynchomeles prattorum Thomas, 1920 - seramski bandikut

Marsupialia - torbari — Autor sisari @ 15:27

Seramski bandikut (Rhynchomeles prattorum), poznat i kao dugonosi bandikut ostrva Seram, član je reda Peramelemorphia. Jedina je vrsta roda Rhynchomeles. Vrsta je opisana iz kolekcije od sedam primeraka, sakupljenih 1920. na indonežanskom ostrvu Seram. Klasifikuje se kao ugrožena vrsta na crvenoj listi IUCN. Konzervacija vrste je ugrožena raščišćavanjem šuma niskih nadmorskih visina blizu lokalitetu vrste. Introdukcija svinja, pasa i drugih feralnih životinja prouzrokovala je opadanje populacije.  


Powered by blog.rs