Enciklopedija sisara

Myrmecobiidae Waterhouse, 1841 - Myrmecobius fasciatus Waterhouse, 1836 -numbat

Marsupialia - torbari — Autor sisari @ 15:45

Numbat (Myrmecobius fasciatus), poznat i kao prugasti mravojed, torbarski mravojed ili valpurti, nalazi se u Zapadnoj Australiji. Njegova ishrana sastoji se skoro isključivo od termita. nekada je bio rasprostranjen po celoj juynoj Australiji, a sada je ograničen na nekoliko malih kolonija i klasifikovan kao ugrožena vrsta. Danas se numbati nalaze samo u oblastima eukaliptusovih šuma, ali nekad su bili rasprostranjeni u drugim tipovima polusušnih šuma, bodljikavih pašnjak i terenima u kojima dominiraju peščane dine.

Rod Myrmecobius jedini je član familije Myrmecobiidae, jedne od tri familije unutar roda Dasyuromorphia, australijskih torbarskih karnivora. Preci numbata odvojili su se od drugih torbara pre oko 32-42 miliona godina, tokom kasnogeocena. Najstariji fosilni nalazi numbata datiraju iz pleistocena.

Prepoznate su dve podvrste numbata, ali je jedna podvrsta, rđavi numbat (M. f. rufus), izumro tokom šezdesetih godina proslog veka. Rđavi numbat je za razliku od M. f. fasciatus imao riđkastije krzno.

Myrmecobius fasciatus rufus

Numbat je sitna životinja, dužine tela između 35 i 45 cm, uključujući i čupavi rep, koji je iste dužine kao i telo. Boja varira, od nežno sive do riđkasto braon, često sa predelom cigla crvene na gornjem delu leđa, i uvek sa upadljivom crnom prugom koja polazi sa vrha njuške preko očiju do osnove ušiju. Između 4 i 11 belih pruga pruža se preko zadnjeg dela tela, a postaju sve slabije izražene ka sredini leđa. Trbušna strana tela je krem ili svetlosiva, dok je rep pokriven dugim sivim dlakama prošaranih belim. Težina tela im varira između 280 i 700 grama. 

Za razliku od većine torbara, numbat je dnevno aktivna životinja. Većina ekosistema sa izobiljem termita ima krupno biće sa veoma dugim, tankim i lepljivim jezikom koji se probija kroz kolonije termita, i sa snaznim prednjim nogama sa snažnim kandžama. Numbati poseduju pet prsta na prednjim, a četiri na zadnjim nogama. Kao i drugi sisari koji se hrane termitima ili mravima, imaju degenerisanu vilicu sa do 50 veoma sitnih, nefunkcionalnih zuba, a iako je u stanju da žvaće, retko to radi zbog meke prirode svoje ishrane. Ono što je jedinnstveno među terestičnim sisarima, jeste da poseduju dodatni zub između premolara i molara. 

Numbat portrait

Iako humke termita pronalazi prvenstveno uz pomoć mirisa, ima najbolji vid od svih torbara. Numbat ulazi u stanje torpora, koji može trajati i do 15 časova dnevno tokom zimskih meseci.

Veći deo dana provodi u potrazi za termitima. Iskopava ih kandžama i skuplja jezikom. iako se naziva i prugasti mravojed, izgleda da se intenzivno ne hrani mravima.

Numbat foraging Numbat with long tongue out

Poznati predatori pitona su piton, introdukovana crvena lisica i razni sokoli, jastrebi i orlovi. 

Odrasli numbati su solitarni i teritorijalni; zasnivaju teritoriju do 1.5 kvadratnih km i brane ih od drugih članova istog pola. Jedinke uglavnom ostaju od tad u toj istoj teritoriji; teritorije mužjaka i ženki se preklapaju i tokom sezone parenja mužjaci izlaze van svoje teritorije u potrazi za ženkom.  

Noću se povlače u svoja gnezda, koja mogu biti u rupama trupaca ili drveća ili u jami, obično uskom oknu dugom 1-2 metra koje se završava sferičnom komorom obloženom mekim biljnim materijalom: travom, lišćem, cvećem i iseckanom korom. Mogu blokirati otvor gnezda, debelom kožom zadnjice, da spreče predatoru pristup jami. Kada su uznemireni šište ili reže.

Numbat in hollow log

Numbati se pare u februaru ili martu i obično rađaju jedno leglo godišnje, ali mogu produkovati jos jedno ako prvo izgube. Gestacija traje 15 dana i rađaju 4 mladunca. Ono što je neobično za ove torbare je da ženke nemaju torbu, mada su im dojke zaštićene masom zlatnih dlaka i pokrivene izbočinama okružujućeg abdomena i butina tokom laktacije. 

Mladi ostaju prikačeni za dojke do jula ili avgusta. Nakon toga majka ih nosi na svojim leđima dok se potpuno ne osamostale do novembra. Ženke su polno zrele već tokom narednog leta, a mužjaci tek tokom druge godine života.

 Zeleno-prirodno područje, roze- reintrodukovano

 Female numbat with young

Young numbats at the entrance to the burrow mladi ispred jame

Two numbat sub-adults Numbat on logNumbat standing on hind legsNumbat sunning itselfNumbat climbingNumbat amongst leaf litterMale numbat showing scent gland stainNumbat in tree hollow

 


 


 

 

 

 

 


Powered by blog.rs