Enciklopedija sisara

Planigale Troughton, 1928

Marsupialia - torbari — Autor sisari @ 15:16

Rod Planigale jedini je rod tribusa Planigalini podfamilije Sminthopsinae. Žive u Australiji i Novoj Gvineji. Zajedničko im je da im je glava široka a spljoštenija, što im omogućava prolaz kroz uske pukotine u zemljištu. Rod broji pet vrsta:

  • Planigale gilesi
  • Planigale ingrami
  • Planigale maculata
  • Planigale novaeguineae
  • Planigale tenuirostris

Planigale gilesi Aitken, 1972

Planigale gilesi, poznat kao Džilsov planigal, razlikuje se od drugih plangijala po boji tela i razlika u zubnom sistemu (imaju dva premolara, a ostali tri).

Nalaze se u sušnim unutrašnjim oblastima Južne Australije, Novog Južnog Velsa, Viktorije I jugozapadne Severne Teritorije. Češto se nalazi u oblastima ispucale glinovite zemlje, gde im pukotine pružaju sklonište od spoljašnjih uticaja. Hrane se insektima, paucima i drugim artropodama, čak ponekad sitnim gušterima ili sisarima. 

Iako veći deo jedinki ne živi više od dve godine, jedinke u zatočeništvu mogu doživeti i petu godinu.Planigale ingrami (Thomas, 1906)

Dugorepi planigal, Ingramov planigal ili severni planigal, je najsitniji torbar i jedan od najsitnijih sisara. Retko se viđa ali je veoma uobičajen stanovnik stepskih crnica, glinovitih šuma i sezonski plavljenih livada.

Vrsta trenutno obuhvata tri podvrste: 

  • P. i. ingrami, Severna Teritorija i Kvinslend;
  • P. i. brunnea, Kvinslend;
  • P. i. subtilissima, Zapadna Australija

Dužina tela meri 55 do 65 mm, prosečno 59 mm, a dužina repa je slična. Težina jedva da prelazi 4 grama.

Nokturalni su. Hrane se insektima i njihovim larvama, ali i sitnim gušterima i sisarima do njihove veličine.

Pare se u bilo koje doba godine, ali pretežno tokom vlažne sezone. Leglo broji 4-8 mladih koji provode 6 nedelja u torbi, a zatim 6 nedelja krijući se u gnezdu od trave ispod kore ili druge vegetacije dok majka ide u potragu za hranom.

Planigale maculata (Gould, 1851)

Obični planigal, poznat i kao patuljasti planigal ili obalski planigal, uključuje dve podvrste:

  • P. m. maculata, kontinentalni deo Australije
  • P. m. sinualis, ostrvo na severu Australije

Donja strana tela je svetlo sivožuta a ostatak varira od sive do boje cimeta. Najkrupnija je vrsta roda, telo meri oko 100 mm, a rep oko 80 mm. Teže od 11 do 15 grama.  U vreme nedostatka hrane ulaze u stanje torpora. Osim insekata (skakavci) i paukova, hrane se i sitnim gušterima i pticama.

Trudnoća traje oko 20 dana. Leglo broji 5-11 mladih. Ostaju u torbi 4 nedelje. Pare se više puta u godini. 

Common planigaleCommon planigalesCommon planigale being held

Planigale novaeguineae Tate & Archbold, 1941

Novogvinejski planigal, poznat i kao papujski planigal naseljava savane i pašnjake nove Gvineje.

Planigale tenuirostris Troughton, 1928

Uskonosi planigal nalazi se u Novom Južnom Velsu, Kvinslendu, Južnoj Australiji i Severnoj Teritoriji. Preferira oblasti sa ispucalim glinovitim zemljištem. 

Razlikuje se od odtalih planigala po crvenkastijoj boji krzna. Hrani se insektima. Često napada plen veći od sebe. Aktivan je noću, mada je zimi aktivniji u sumrak.

 


Powered by blog.rs