Enciklopedija sisara

Caluromysiops Sanborn, 1951 - Caluromysiops irrupta Sanborn, 1951- crnorameni oposum

Marsupialia - torbari — Autor sisari @ 16:27

Crnorameni oposum (Caluromysiops irrupta), poznat i kao belouhi oposum, naseljava večnozelene amazonske šume Bolivije, Brazila, Kolumbije i Perua. Monotipska vrsta roda Caluromysiops.

Retka je vrsta, verovatno, uglavnom arborealna. U zatočeništvu se hrane voćem i sitnim miševima. U divljini, hrane se i nektarom i deluju kao oprašivači. 

Smatraju se većim oposumima, dužine tela oko 28 cm sa 30 cm repa. Dve pruge od prednjih stopala preko ledja do zadnjih stopala razlikuju vrstu. prednji udovi duži su od zadnjih. kao i mnogi sisari stanovnici šuma, imaju prehensilan rep za pridrzavanje za grane, kao i velike, buljave oči. 

 

 

 


Glironia Thomas, 1912 - Glironia venusta Thomas, 1912

Marsupialia - torbari — Autor sisari @ 16:46

Oposum kitnjastog repa (Bushy-tailed Opossum), Glironia venusta, nalazi se u Boliviji, Brazilu, Kolumbiji, Ekvadoru i Peruu. 

Arborealna, nokturalna i solitarna životinja koja živi u nizijskim kišnim šumama i tropskim sušnim šumama na nadmorskim visinama do 500 m. Razlikuje se od drugih oposuma po skoro potpuno dlakavom repu. 

          

 

 


Chacodelphys Voss et al., 2004 - Chacodelphys formosa (Shamel, 1930)

Marsupialia - torbari — Autor sisari @ 16:56

Čakoanski patuljasti oposum (Chacodelphys formosa) jedina je vrsta roda Chacodelphys. C. formosa, sve do 2004 bila je poznata po primerku prikupljenom 1920 u oblasti Čako, Formosa Provincije, Argentina. 

Najmanja je poznata vrsta familije oposuma. Dužina tela iznosi 68 mm, a repa 55 mm. Razlikuje se od drugih rodova (Marmosa, Monodelphis, Thylamys, Tlacuatzin, Gracilinanus, Marmosops, Lestodelphys) po dugom trećem prstu prednjih nogu, dugom četvrtom prstu zadnjih nogu i repu kraćem od dužine tela. 

C. formosa je opisivan kao Marmosa muscula Shamel (1930a); nakon niza drugih naziva 2004 je svrstan u novi rod. 

Ranjiva vrsta.

 


Powered by blog.rs