Enciklopedija sisara

Dasykaluta Archer, 1982 - Dasykaluta rosamondae (Ride, 1964) - mala crvena kaluta

Marsupialia - torbari — Autor sisari @ 14:50

Mala crvena kaluta (Dasykaluta rosamondae) je karnivorni nokturalni torbar. Živi u sušnim oblastima zapadne Australije. Jedinke su duge 9-11 cm i teže 20-40 grama. Žive oko tri godine u zatočeništvu. 

Krzno je prilično grubo, riđe braon boje. Po obliku tela, slična je antehinama (Antechinus), mada ima kraću glavu i uši, kao i nešto sitnije telo. Nekada je kaluta bila svrstavana u rod Antechinus

Hrani se insektima i sitnim kičmenjaima. Primetna osobina je udaranje repom u vazduhu dok istražuje svoje stanište. 

Male crvene kalute, kao i nekoliko drugih dasiurida, umiru nedugo nakon semptembarske sezone parenja, verovatno zbog stresa. Mladi se rađaju nakon sedam nedelja trudnoće, a odvikavaju se od majke sa četiri meseca.

Nalaze se u Pilbari i Maloj Pesčanoj Pustinji na zapadu Australije. Naseljava bodljikave travnate površine.


Dasyuroides Spencer, 1896 - Dasyuroides byrnei Spencer, 1896 - kovari

Marsupialia - torbari — Autor sisari @ 15:20

Kovari (Dasyuroides byrnei), poznat i kao četkorepi torbarski pacov, kajerov pacov, kaviri, ima prirodno stanište u sušnim livadama i pustinjama centralne Australije.

Kovari je dug 16.5-18 cm, sa repom 13-14 cm. Ishrana mu se uglavnom sastoji od insekata i paukova, a verovatno i od sitnih guštera, ptica ili glodara. Poznat je kao halapljiv predator. Živi u podzemnim jamama, samostalno ili u manjim grupama. Pojavljuje se da lovi među čupercima trave. Pari se zimi, od maja do oktobra, i rađa 5-6 mladih nakon trudnoće od 32 dana. 

Krzno je pepeljasto sive boje, a prepoznatljiva odlika je četka crnih dlaka na kraju repa, koja se razlikuje od one kod mulgara (Dasycercus) u tome što potpuno okružuje kraj repa. Žive 3-6 godina.

Kovari se nalazi u kamenitim pustinjskim oblastima Lake Eyre drainage basin, na severoistoku Južne Australije i jugozapadu Kvinslenda. Zapadno od jezera Ejr populacija opada i verovatno su izumrli u toj oblasti.

Kovari je jedini član svog roda, nekad je bio uključen u rod  Dasycercus. Najsrodniji je mulgarama. Prepoznate su dve podvrste: 

  • D. b. byrnei, koji se nalazi na severoistočnom delu areala vrste
  • D. b. pallidior, nalazi se na jugozapadnom delu areala

Vrsta je ranjiva.

 

Two kowaris resting together
Kowari feasting on its own young

 

 

                                                     D.b. pallidior

 


Powered by blog.rs