Enciklopedija sisara

Chironectes Illiger, 1811 - Chironectes minimus (Zimmermann, 1780) - vodeni oposum

Marsupialia - torbari — Autor sisari @ 16:10

Vodeni oposum (Chironectes minimus), lokalno poznat kao japok, jedini je član roda Chironectes. Ovo poluakvatično biće nalazi se u blizini slatkovodnih potoka i jezera u Meksiku, Centralnoj i Južnoj Americi do Argentine i najakvatičniji je torbar ( vidra oposum takođe ima akvatično stanište).

 

Jedini je torbar kod koga oba pola imaju marsupijum (torbu). Tasmanijski tigar je takođe pokazivao ovu osobinu, mada se veruje da je izumro. 

Žive u obalskim jamama, pojavljuju se nakon sumraka kada plivaju i traže ribe, rakove i druge akvatične životinje, koje jedu na obali. 

Japok je mali oposum, dužine 27-32.5 cm, sa repom dužine 36–40 cm. Krzno je mramorno sive i boje sa crnim šarama, dok su njuška, okviri očiju i teme potpuno crni. Svetli predeo polazi od čela do ušiju, koje su okrugle i gole. Postoje senzorne facijalne čekinje u pramenovima iznad svakog oka, kao i brkovi. Rep je crn u osnovi, a žut ili beo na kraju. Zadnje šape su sraslih prstiju, prevučene plovnom kožom, dok prednje nisu. Prednje šape mogu da se koriste za osećaj i grabež plena dok japok pliva pogonom repa i zadnjih šapa.

 

 

Vodeni oposum ima nekoliko adaptacija na život u vodi. Ima kratko, gusto krzno koje je vodootporno. Široke zadnje šape su prevučene plovnom kožom i koriste se za pogon kroz vodu, krećući se naizmeničnim pokretima. Dug rep takodje ima ulogu u plivanju. 

 

 

S obzirom da su torbari, a u isto vreme i akvatične životinje, vodeni oposumi su razvili način da zaštite svoje mlade dok plivaju. Jak prsten mišića čini torbu (koja se otvara pozadi) vodonepropusnom, tako da mladi ostaju suvi, čak i kad majka totalnozaroni u vodu. Mužjaci takodje imaju torbu (mada nije vodonepropusna kao kod ženki), gde smeštaju genitalije pre plivanja. Verovatno im služi za sprečavanje uplitanja u vodenu vegetaciju.

 

 

Japok se pari u decembru a leglo sa 1-5 mladih se rađa nakon 27 nedelja. Nakon 22 dana mladima se pojavljuje krzno, sa 40 dana otvaraju oči. Sa 48 dana mladi se odvajaju od bradavica ali i dalje sisaju i spavaju s majkom.

Podvrste:

 

Water opossum in a stream
Water opossum held by researcher, showing webbed feet

 


Powered by blog.rs