Enciklopedija sisara

Hyladelphys Voss, Lunde, and Simmons, 2001- Hyladelphys kalinowskii (Hershkovitz, 1992)

Marsupialia - torbari — Autor sisari @ 15:50

Kalinovskijev mišoliki oposum ili peruanski gracilni mišoliki oposum nalazi se u Brazilu, Francuskoj Gvajani, Gujani i Peruu. Prirodno stanište su mu suptropske ili tropske vlažne šume na nadmorskim visinama do 1000 m. 

Jedini je predstavnik roda  Hyladelphys izdvojenog iz roda Gracilinanus 2001.


Lestodelphys Tate, 1934 - Lestodelphys halli (Thomas, 1921) - patagonijski oposum

Marsupialia - torbari — Autor sisari @ 15:59

Patagonijski oposum, jedina vrsta roda Lestodelphys.

Patagonijski oposum se javlja na daljem jugu (najjužnije od svih torbara), u Argentini, gde naseljava patagonijske stepe. 

Opšti izgled sličan je pripadnicima roda Marmosa, osim što imaju specijalizovane odlike predatorskog načina života. Za razliku od Marmosa, lobanja ima kraću njušku. Patagonijski oposum ima kratko i mekano krzno. Krzno je obično sivo, prednja strana je tamno siva, bokovi su su bleđe sive boje, ramena tamna a obrazii očni region beli. Uši su kratke, ružičaste, u osnovi bele. Rep je kratak. 

Obzirom da je član porodice Didelphidae, patagonijski oposum se uglavnom hrani insektima i plodovima, mada su insekti i plodovi retkost u staniština dalekog juga. Nedostatak insekata i plodova u južnim regionima ih navodi da se hrane uglavnom pticama i miševima.  

 


Lutreolina Thomas, 1910 - Lutreolina crassicaudata Desmarest, 1804 - vidra oposum

Marsupialia - torbari — Autor sisari @ 16:20

Vidra oposum, poznat i koa mali vodeni oposum, jedini je predstavnik roda Lutreolina. Nalazi se u Brazilu, Argentini, Boliviji, Urugvaju, Paragvaju, Kolumbiji i Gujani. Populacije poslednje dve zemlje izolovane su od populacija u drugim zemljama. 

Veoma je čudan oposum, ima telo lasice i gusto riđkasto ili žućkasto krzno. Uši su zaobljene. Rep je kratak. nalazi se u oblastima sa stalnim vodotocima, močvarnim i obalskim staništima.

Noćne životinje koji su dobri penjači i plivači. Hrane se ribom, drugim sitnim kičmenjacima i insektima.

Podvrste:

 


Powered by blog.rs