Enciklopedija sisara

Dasyuromorphia Gill, 1872

Marsupialia - torbari — Autor sisari @ 19:53

Red Dasyuromorphia sadrži većinu australijskih karniivornih torbara, uključujući kuole, dunarte, numbata, tasmanijskog đavola i nedavno izumrlog tasmanijskog tigra. Izuzetak su omnivorni bandikuti (red Peramelemorphia) i torbarske krtice (koje su karnivori ali su drugačije i svrstane u red Notoryctemorphia).

Za razliku od herbivora, koji su postali veoma specijalizovani za određene ekološke niše i veoma se razlikuju u formi, karnivori su slični jedni drugima. čak i u spoljašnjoj formi. tako su i mesožderi severne hemisfere (placentalni karnivori) sličnog oblika kao torbarski mesožderi. 

Primarna specijalizacija među torbarskim predatorima je ona u veličini: pre masovnih promena sredine koje su počele sa dolaskom čoveka pre oko 50,000 godina, bilo je nekoliko veoma krupnih karnivora, nijedan od njih nije član grupe Dasyuromorphia i svi su izumrli. Ono koji su preživeli do danas kretali su se od veličine vuka (Thylacine) do malog dugorepog plangiala koji je sa 4-6 grama manji od polovine miša. 

Klasifikacija: 

 


Powered by blog.rs