Enciklopedija sisara

Gracilinanus Gardner & Creighton, 1989 - gracilni mišoliki oposumi

Marsupialia - torbari — Autor sisari @ 12:39

Gracilni mišoliki oposumi imaju rep kojim se mogu prihvatati za grane, koji je tanak i veoma dug. Repovi su im goli. Uši su im duge i gole. Svaki član ovog roda ima tamne kolutove oko očiju. Vrsta G. microtarsus ima crvenobraon krzno na vrhu tela a sivo krzno na donjoj strani. U poređenju sa G. microtarsus, G. agilis ima bleđu boji krzna. G. ignitus ima belu šaru na grudima, kao i rep obojen u dva tona sa samo nekoliko dlaka. G. microtarsus, G. emiliae i G. dryas se mogu razlikovati od G. ignitus po repovima, oni imaju samo jednu boju. Razlika između G. agilis i G. ignitus je u tome što G. agilis ima dlakaviji rep. G. aceramarcae ima golu kožu u poređenju sa G. ignitus. G. emiliae je sitniji od G. ignitus. G. emiliae ima veoma dug rep. Razlika između G. emiliae i ostalih vrsta roda je u tome da ima belo krzno na donjoj strani tela a drugi sivo ili braon. 

Gracilinanus je rod koji je izdvojen iz roda Marmosa 1989, a iz njega su kasnije isključeni rodovi  Cryptonanus, Chacodelphys i Hyladelphys.

Gracilinanus aceramarcae (Tate, 1931)

Aseramarčki gracilni mišoliki oposum ili bolivijski gracilni oposuma nalazi se u Boliviji i Peruu. Naseljava tropske šume. Arborealni su ali mogu ići u potragu za voćem, insektima i drugim sitnim beskičmenjacima po šumskom tlu. 

 

 

 

Gracilinanus agilis (Burmeister, 1854)

Agilni gracilni oposum nalazi se u Argentini, Boliviji, Brazilu, Peruu, Paragvaju i Urugvaju. Naseljava večnozelene i galerijske šume. Rađaju do dvadeset mladunaca. Ženkama nedostaje prava torba, a sise ostaju skrivene kada ne doje. 

 

Gracilinanus dryas (Thomas, 1898)

Šumski vilenjak, gracilni oposum koji se nalazi u Kolumbiji i Venecueli. Prirodno stanište su mu suptropske ili tropske vlažne nizijske šume. Ugroženi su gubitkom staništa.

 

Gracilinanus emiliae (Thomas, 1909)

Emilijin gracilni oposum nalazi se u Brazilu, Kolumbiji, Francuskoj gujani i Surinamu. 

   

Gracilinanus marica (Thomas, 1898)

Severni gracilni oposum nalazi se u Kolumbiji i Venecueli. Prirodno stanište su mu suptropske ili tropske vlažne nizijske šume. 

 

Gracilinanus microtarsus (Wagner, 1842)

Brazilski oposum naseljava samo Brazil, tako da je endemit jugoistočnog dela zemlje.

Reletivno je male veličine; mužjaci 86-129 cm, ženke 81-116 cm dužine tela. Rep čini 30-50% dužine tela. Mužjaci teže 17-52 grama, ženke 12-37 grama.

Ima crvenkasto-tamnobraon ili sivo krzno na većem delu tela sa bleđim, kremastim donjim delom. Ženke tipično imaju 16 sisa.  

Naseljava kišne šume i delom listopadne šume raštrkane u južnim regionima cerado ekoregiona. Može se naći i na veštačkim plantažama. 

Ova vrsta je insektivorna. neke jedinke jedu i pauke, puževe pa čak i voće (ukljucujući marakuju). Predatori ovog oposuma su neke vrste leoparda, lisica, grivast vuk i belorepi jastreb. 

leglo broji do 20 mladunca koji se rađaju tokom vlažne sezone. Ženke ne poseduju torbu. Mladunci se odvikavaju od majke sa 3 meseca. Dostižu polnu zrelost tokom prve godine.  Većina ovih oposuma ne živi duže od godine, mada neki mogu doživeti drugu godinu.

 

 

 


Powered by blog.rs