Enciklopedija sisara

14 Jul, 2013

Gracilinanus Gardner & Creighton, 1989 - gracilni mišoliki oposumi

Marsupialia - torbari — Autor sisari @ 12:39

Gracilni mišoliki oposumi imaju rep kojim se mogu prihvatati za grane, koji je tanak i veoma dug. Repovi su im goli. Uši su im duge i gole. Svaki član ovog roda ima tamne kolutove oko očiju. Vrsta G. microtarsus ima crvenobraon krzno na vrhu tela a sivo krzno na donjoj strani. U poređenju sa G. microtarsus, G. agilis ima bleđu boji krzna. G. ignitus ima belu šaru na grudima, kao i rep obojen u dva tona sa samo nekoliko dlaka. G. microtarsus, G. emiliae i G. dryas se mogu razlikovati od G. ignitus po repovima, oni imaju samo jednu boju. Razlika između G. agilis i G. ignitus je u tome što G. agilis ima dlakaviji rep. G. aceramarcae ima golu kožu u poređenju sa G. ignitus. G. emiliae je sitniji od G. ignitus. G. emiliae ima veoma dug rep. Razlika između G. emiliae i ostalih vrsta roda je u tome da ima belo krzno na donjoj strani tela a drugi sivo ili braon. 

Gracilinanus je rod koji je izdvojen iz roda Marmosa 1989, a iz njega su kasnije isključeni rodovi  Cryptonanus, Chacodelphys i Hyladelphys.

Gracilinanus aceramarcae (Tate, 1931)

Aseramarčki gracilni mišoliki oposum ili bolivijski gracilni oposuma nalazi se u Boliviji i Peruu. Naseljava tropske šume. Arborealni su ali mogu ići u potragu za voćem, insektima i drugim sitnim beskičmenjacima po šumskom tlu. 

 

 

 

Gracilinanus agilis (Burmeister, 1854)

Agilni gracilni oposum nalazi se u Argentini, Boliviji, Brazilu, Peruu, Paragvaju i Urugvaju. Naseljava večnozelene i galerijske šume. Rađaju do dvadeset mladunaca. Ženkama nedostaje prava torba, a sise ostaju skrivene kada ne doje. 

 

Gracilinanus dryas (Thomas, 1898)

Šumski vilenjak, gracilni oposum koji se nalazi u Kolumbiji i Venecueli. Prirodno stanište su mu suptropske ili tropske vlažne nizijske šume. Ugroženi su gubitkom staništa.

 

Gracilinanus emiliae (Thomas, 1909)

Emilijin gracilni oposum nalazi se u Brazilu, Kolumbiji, Francuskoj gujani i Surinamu. 

   

Gracilinanus marica (Thomas, 1898)

Severni gracilni oposum nalazi se u Kolumbiji i Venecueli. Prirodno stanište su mu suptropske ili tropske vlažne nizijske šume. 

 

Gracilinanus microtarsus (Wagner, 1842)

Brazilski oposum naseljava samo Brazil, tako da je endemit jugoistočnog dela zemlje.

Reletivno je male veličine; mužjaci 86-129 cm, ženke 81-116 cm dužine tela. Rep čini 30-50% dužine tela. Mužjaci teže 17-52 grama, ženke 12-37 grama.

Ima crvenkasto-tamnobraon ili sivo krzno na većem delu tela sa bleđim, kremastim donjim delom. Ženke tipično imaju 16 sisa.  

Naseljava kišne šume i delom listopadne šume raštrkane u južnim regionima cerado ekoregiona. Može se naći i na veštačkim plantažama. 

Ova vrsta je insektivorna. neke jedinke jedu i pauke, puževe pa čak i voće (ukljucujući marakuju). Predatori ovog oposuma su neke vrste leoparda, lisica, grivast vuk i belorepi jastreb. 

leglo broji do 20 mladunca koji se rađaju tokom vlažne sezone. Ženke ne poseduju torbu. Mladunci se odvikavaju od majke sa 3 meseca. Dostižu polnu zrelost tokom prve godine.  Većina ovih oposuma ne živi duže od godine, mada neki mogu doživeti drugu godinu.

 

 

 


Komentari


Dodaj komentar

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

Powered by blog.rs