Enciklopedija sisara

27 Jul, 2013

Dasykaluta Archer, 1982 - Dasykaluta rosamondae (Ride, 1964) - mala crvena kaluta

Marsupialia - torbari — Autor sisari @ 14:50

Mala crvena kaluta (Dasykaluta rosamondae) je karnivorni nokturalni torbar. Živi u sušnim oblastima zapadne Australije. Jedinke su duge 9-11 cm i teže 20-40 grama. Žive oko tri godine u zatočeništvu. 

Krzno je prilično grubo, riđe braon boje. Po obliku tela, slična je antehinama (Antechinus), mada ima kraću glavu i uši, kao i nešto sitnije telo. Nekada je kaluta bila svrstavana u rod Antechinus

Hrani se insektima i sitnim kičmenjaima. Primetna osobina je udaranje repom u vazduhu dok istražuje svoje stanište. 

Male crvene kalute, kao i nekoliko drugih dasiurida, umiru nedugo nakon semptembarske sezone parenja, verovatno zbog stresa. Mladi se rađaju nakon sedam nedelja trudnoće, a odvikavaju se od majke sa četiri meseca.

Nalaze se u Pilbari i Maloj Pesčanoj Pustinji na zapadu Australije. Naseljava bodljikave travnate površine.


Komentari


Dodaj komentar

Dodaj komentar





Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

Powered by blog.rs