Enciklopedija sisara

27 Jul, 2013

Dasyuroides Spencer, 1896 - Dasyuroides byrnei Spencer, 1896 - kovari

Marsupialia - torbari — Autor sisari @ 15:20

Kovari (Dasyuroides byrnei), poznat i kao četkorepi torbarski pacov, kajerov pacov, kaviri, ima prirodno stanište u sušnim livadama i pustinjama centralne Australije.

Kovari je dug 16.5-18 cm, sa repom 13-14 cm. Ishrana mu se uglavnom sastoji od insekata i paukova, a verovatno i od sitnih guštera, ptica ili glodara. Poznat je kao halapljiv predator. Živi u podzemnim jamama, samostalno ili u manjim grupama. Pojavljuje se da lovi među čupercima trave. Pari se zimi, od maja do oktobra, i rađa 5-6 mladih nakon trudnoće od 32 dana. 

Krzno je pepeljasto sive boje, a prepoznatljiva odlika je četka crnih dlaka na kraju repa, koja se razlikuje od one kod mulgara (Dasycercus) u tome što potpuno okružuje kraj repa. Žive 3-6 godina.

Kovari se nalazi u kamenitim pustinjskim oblastima Lake Eyre drainage basin, na severoistoku Južne Australije i jugozapadu Kvinslenda. Zapadno od jezera Ejr populacija opada i verovatno su izumrli u toj oblasti.

Kovari je jedini član svog roda, nekad je bio uključen u rod  Dasycercus. Najsrodniji je mulgarama. Prepoznate su dve podvrste: 

  • D. b. byrnei, koji se nalazi na severoistočnom delu areala vrste
  • D. b. pallidior, nalazi se na jugozapadnom delu areala

Vrsta je ranjiva.

 

Two kowaris resting together
Kowari feasting on its own young

 

 

                                                     D.b. pallidior

 


Komentari


Dodaj komentar

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

Powered by blog.rs