Enciklopedija sisara

26 Jul, 2013

Dasycercus Peters, 1875 - mulgare

Marsupialia - torbari — Autor sisari @ 16:46

Mulgare predstavljaju dve vrste roda Dasycercus. To su torbarski mesojedi blisko srodni tasmanijskom đavolu i kuolama. Žive u pustinjama i bodljikavim žbunovima centralne Australije. Dužina tela meri 12.5–22 cm, sa repom 7–13 cm dužine. Nokturalni su, mad ase ponekad sunčaju na ulazu jama u kojima stanuju. Pretenduju mesta koja su u senci. Njihovi bubrezi su veoma razvijeni da ekskretuju ekstremno koncentrovan urin i sačuvaju vodu, jer je ove zivotinje ne piju. Hrane se najčešće insektima, ali i gušterima i novorođenim zmijama. Pare se od juna do septembra i leglo im broji 6-7 mladih. Torba se sastoji od dva bočna nabora kože.

Dasycercus blythi Waite, 1904

Četkorepa mulgara (sinonim D. hilleri) za razliku od druge vrste ima šest sisa. Telo meri 15 cm, a rep 9 cm. teški su preko 100 grama.  Mužjaci su krupniji.

Dasycercus cristicauda (Krefft, 1867)

Krestorepa mulgara, zvana i ampurta, naizgled liči na placentalnog pacova.Za razliku od prethodne vrste ima 8 sisa.


Crest-tailed mulgara peeking out of shelter
Crest-tailed mulgara on sand
Two crest-tailed mulgaras manipulating food in hands and eating cricket
Crest-tailed mulgara feeding on plague locust

Komentari


Dodaj komentar

Dodaj komentar





Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

Powered by blog.rs