Enciklopedija sisara

03 Jul, 2013

Zaglossus bruijni (Peters and Doria, 1876) - zapadna dugonosa ehidna

Monotremata — Autor sisari @ 17:10

Zapadna dugonosa ehidna naseljava Novu Gvineju na visinama od 1,300 do 4,000 metra; odsutna je na južnim nizijama i severnoj obali. Stanižta su im alpski pašnjaci, utrine i vlažne planinske šume.

 

 

Hrane se zemljanim crvima. Dostiže težinu do 16.5 kilograma; njuška je veća i upravljena nadole. Bodlje su skoro neraspoznatljive od dugog krzna. Razlikuje se od drugih članova roda po broju kandži na prednjim i zadnjim stopalima; tri (retko četiri). Najkrupniji je monotremat. 

  Areal vrste

Kritično je ugrožena vrsta. 

 

 

 

Captive long-beaked echidna Zaglossus bruijnii walking

 


Komentari

Powered by blog.rs